Tonari no Totoro (1988)


Ελληνικός τίτλος: Η γειτονιά του δάσους -Οι περιπέτειες του Τοτόρο

Παραμύθι κινουμένων σχεδίων του Studio Ghibli σε σκηνοθεσία Χαγιάο Μιγιαζάκι, με τς φωνές των Νορίκο Χιντάκα, Τσίκα Σακαμότο, Σιγκεσάτο Ιτόι, Σούμι Σιμαμότο.

Στην Ιαπωνία του 1958, ο καθηγητής Τάτσουο Κουσακάμπε και οι δύο μικρές του κόρες, η Σατσούκι και η Μέι, μετακομίζουν σε ένα σπίτι στην εξοχή, ώστε να βρίσκονται πιο κοντά στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η μητέρα τους. Μόνο που οι δύο πιτσιρίκες αντιλαμβάνονται από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι το σπίτι τους δεν είναι ακατοίκητο. Αρχικά εντοπίζουν τις χνουδόμπαλες, κάποια μικρά οικιακά πνεύματα που μοιάζουν με σκόνη ενώ λίγο αργότερα η Μέι εντοπίζει δύο άλλα μικρά πλασματάκια που φεύγουν από το σπίτι αφού η άφιξη της οικογένειας Κουσακάμπε τούς χάλασε την ησυχία. Η Μέι τα ακολουθεί για α ανακαλύψει έκπληκτη την ύπαρξη ενός γιγάντιου σε διαστάσεις μα εντελώς καλόκαρδου πνεύματος που της συστήνεται ως Τοτόρο. Το θέμα είναι πως μόνο η Μέι και η αδελφή της μπορούν να δουν τα πνεύματα, με τα οποία αναπτύσσουν μια ισχυρή φιλία.

Ο "Τοτόρο" είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Μιγιαζάκι, αλλά σίγουρα αυτή που απογείωσε τη φήμη του. Το μυθικό πλάσμα της ταινίας θεωρείται αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία θρυλική φιγούρα (κάποιοι τον συγκρίνουν με τον Γουίνυ σε δημοφιλία ) και καθόλου αδικαιολόγητα αφού αποτελεί ένα ευφυές δημιούργημα που σε συνεπαίρνει από την πρώτη στιγμή που εμφανίζεται στην οθόνη. Τεράστιος, επιβλητικός, σιωπηλός, πέραν των ήχων που βγάζει, αθώος αλλά και μεγαλοπρεπής, ο Τοτόρο αποτελεί το επιστέγασμα της παιδικής φαντασίας και ταυτόχρονα τον φίλο που όλοι θα θέλαμε. Παραμυθένιο μα και απόλυτα αληθοφανές το φιλμ, μιλά για την παιδική μοναξιά και ανασφάλεια κατά την απουσία της μητέρας από την οικογενειακή εστία, ενώ παραδίδει μαθήματα ανθρώπινης ζεστασιάς, καλοσύνης και αλληλεγγύης, προτού ο όρος ξεφτίσει στις μέρες μας. Εξαιρετικά σκίτσα και χρώματα σε μια από τις πιο τρυφερές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Ειδικά η σκηνή στη στάση του λεωφορείου είναι ανθολογίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)