Blanche Neige (2009)


Μαγνητοσκοπημένη παράσταση της Χιονάτης, μπαλέτου του Ανζελέν Πρεζοκάζ, σε σκηνοθεσία του ίδιου, μαγνητοσκοπημένη ειδικά για την τηλεόραση στο  Grand Théâtre de Provence του Αιξ Αν Προβένς, κατά παραγγελίαν του δικτύου Arte. 

Βασισμένη στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ, η Χιονάτη του κορυφαίου δημιουργού του σύγχρονου χορού είναι ένα έργο συνόλου και σολίστ, εμπνευσμένα σκηνοθετημένο κάθετα και οριζόντια στη σκηνή, με αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει, τόσο ως προς τη χορογραφία του όσο και ως προς την αισθητική του. Από τη στιγμή της γέννησης της Χιονάτης, όπου ο θάνατος και η δημιουργία παλεύουν χέρι-χέρι, μέχρι την εφιαλτική είσοδο της μητριάς στο παλάτι και την πρώτη εμφάνιση των 7 νάνων, η παράσταση δεν παύει να προσφέρει διαρκώς νέα ερεθίσματα, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση και στις εκφράσεις και την υποκριτική ευφράδεια του κάθε χορευτή. Απογυμνωμένο από κάθε παιδικότητα, το παραμύθι της Χιονάτης αφήνεται στα ένστικτα των ηρώων του για να μιλήσει σε αυτά του θεατή, με τα κοστούμια του Ζαν-Πωλ Γκωτιέ να τονίζουν φιγούρες και χαρακτήρες, και τα σκηνικά του Τιερύ Λεπρούστ να αναπαριστούν αλλόκοσμους χώρους και τοπία, λουσμένα στις μουσικές του Γκούσταβ Μάλερ αλλά κάποιες εξαιρετικές στιγμές ακόμα και στη σιωπή. Με περισσότερες από 300 παραστάσεις να ακολουθούν την πρώτη παρουσίαση στη Μπιενάλε Χορού της Λυών το 2008, η Χιονάτη του πολυβραβευμένου χορογράφου θεωρείται πλέον κλασσική στιγμή στην ιστορία του Ανζελέν Πρεζοκάζ και μία από τις καλύτερες παραστάσεις σύγχρονου χορού. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)