The Christmas Chronicles: Part Two (2020)


Ελληνικός τίτλος: Τα χρονικά των Χριστουγέννων 2

Χριστουγεννιάτικη ταινία του Netflix σε σκηνοθεσία Κρις Κολόμπους, με τους Κερτ Ράσελ, Γκόλντι Χων, Ντάρμπυ Καμπ, Τζούλιαν Ντένισον, Τζαζίρ Μπρούνο.

Δύο χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, συναντάμε την Κέητ και τον αδελφό της σε ένα θέρετρο στο Μεξικό όπου περνούν τα Χριστούγεννα με τη μαμά τους και τον νέο της φίλο που κι αυτός με τη σειρά του έχει έναν μικρό γιο. Η Κέητ, αντιδρώντας τόσο στη σχέση της μητέρας της που τη θεωρεί προσβολή στη μνήμη του μπαμπά της, όσο και στην ιδέα να περάσει ηλιόλουστα Χριστούγεννα, ψάχνει να βρει διαρκώς αφορμές να κάνει την παραμονή και των υπολοίπων αφόρητη, ενώ η ιδέα να φύγει από εκεί δεν παύει να της τριγυρνά στο μυαλό. Και ξαφνικά, η ευκαιρία τής παρουσιάζει μπροστά της, όταν ο Μπελσνίκελ, ένα εξόριστο ξωτικό του Άι Βασίλη που έχει πλέον μεταμορφωθεί σε άνθρωπο, την εκμεταλλεύεται ώστε να μπορέσει να μπει και ο ίδιος στο μαγικό χωριό στον Βόρειο Πόλο και να προκαλέσει χάος τα Χριστούγεννα.

Παραμύθι, χιούμορ, περιπέτεια, χριστουγεννιάτικη μαγεία και πάνω από όλα η συνύπαρξη του ζεύγους Κερτ Ράσελ-Γκόλντι Χων στους ρόλους του Άι Βασίλη και της γυναίκας του, μπλέκονται και πάλι γλυκά και μεταφέρουν στην οθόνη όλη αυτή την αθώα και ολίγον αφελή διάθεση των '90s έτσι όπως τη μοίραζε απλόχερα ο Κρις Κολόμπους ανέκαθεν στις ταινίες του. Απολαυστικά για μικρά και μεγάλα παιδιά, και τα δεύτερα "Χρονικά των Χριστουγέννων" έχουν να προφέρουν μια πολύ χαριτωμένη και αρκούντως διαφορετική ιστορία που μένει πιστή στα "δεδομένα" ενώ την ίδια στιγμή τα μπλέκει εντέχνως και με άλλους μύθους, συνδέοντας τον "Σάντα" της Δύσης με τον Άι Βασίλη της πιο ανατολικής Καισαρείας, μαζί με θρύλους για ξωτικά και μυθικά πλάσματα. Αν κάπου υστερεί η ταινία είναι στα εφφέ της που προφανώς λόγω ενός πιο περιορισμένου προϋπολογισμού δεν έχουν την τεχνική αρτιότητα μιας αντίστοιχης, μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής, χωρίς όμως ούτε λεπτό να φαντάζουν ψεύτικα ή φτωχά -μάλιστα σε συνδυασμό με τη λαμπερή φωτογραφία παίζουν με την έννοια του ρετρό, αναπολώντας την αισθητική της τελευταίας δεκαετίας του 20ού αιώνα. Τα ξωτικά του Άι Βασίλη είναι όλα τα λεφτά, ενώ το χωριό του έτσι όπως αναπαρίσταται από τα σκηνικά και τις ψηφιακές συνθέσεις είναι πανέμορφο και γιορτινά επικό, ταιριαστό με τις εντυπωσιακές σκηνές δράσης που δεν θα αφήσουν κανέναν αδιάφορο. Εν τω μεταξύ, δεν ξέρω αν είναι επειδή το ζευγάρι των πρωταγωνιστών περνά κάθε καλοκαίρι τις διακοπές του στις Σποράδες, πάντως αν προσέξετε θα δείτε στην ταινία αφίσες που διαφημίζουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες και τις σειρές Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)