Natale a 5 stelle (2018)


Ελληνικός τίτλος: Χριστούγεννα 5 Αστέρων

Κωμωδία του Netflix σε σκηνοθεσία Μάρκο Ρίζι, με τους Μάσιμο Γκίνι, Ρίκυ Μέμφις, Μαρτίνα Στέλα, Πάολα Μινατσόνι, Μάσιμο Τσιαβάρο, Άντρεα Όσβαρτ, Μπιάτζιο Ίτσο.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ταξιδεύει μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων στη Βουδαπέστη όπου θα συναντηθεί με τον ούγγρο ομόλογό του. Τον ακολουθεί ο πιστός του γραμματέας, ο Γουώλτερ Μπιανκίνι αλλά και προς έκπληξη πολλών η βουλευτίνα της αντιπολίτευσης Τζούλια Ρόσσι, η οποία θα παρατηρήσει εκ μέρους του κόμματός της τη διεθνή πολιτική της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός Ρίσπολι και η Ρόσσι είναι εραστές που θα εκμεταλλευθούν αυτήν την πρώτη ευκαιρία που έχουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τα μάτια των συζύγων τους για να βρεθούν μόνοι και στο κρεββάτι. Δυστυχώς, μόλις λίγες στιγμές προτού συμβεί το μοιραίο στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου όπου εκείνη έχει μπει κρυφά, ο Πρωθυπουργός τραβά την κουρτίνα της μπαλκονόπορτας και ανακαλύπτει έναν νεκρό Άι Βασίλη σφηνωμένο στο παράθυρο. 

Διασκευή εις την ιταλικήν του θεατρικού "Out of Order" του Ρέυ Κούνεϋ (στην Ελλάδα έχει παιχτεί με τον τίτλο "Εκτός Ελέγχου") αποτελεί τούτη εδώ η ξεκαρδιστική κωμωδία που καταφέρνει να παντρέψει το αγγλικό χιούμορ και το γαλλικό μπουλβάρ με το ιταλικό μπρίο και την τρέλα της σύγχρονης πολιτικής σκηνής της χώρας αλλά και της Ευρώπης. Το πρωτότυπο κείμενο γραμμένο το 1990 σατιρίζει εν πολλοίς τη θατσερική πολιτική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας, όμως η ιταλική διασκευή του Ενρίκο Βαντσίνα δεν αφήνει όρθιο τίποτα από όλα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό σήμερα της Ιταλίας. Καθώς δε όλο αυτό το γίγνεσθαι των συμμαχιών, της Λίγκας του Βορρά και της κάθε είδους πολιτικής κωλοτούμπας μάς είναι ιδιαίτερα γνωστό εδώ στην Ελλάδα, τόσο γιατί μας αφορά και το παρακολουθούμε όσο γιατί το έχουμε ζήσει στα καθ' ημάς, οι πολιτικές αναφορές και η όποια πλάκα γίνεται στα της κυβέρνησης έχει εξαιρετικό αντίκτυπο στον θεατή και ως αποτέλεσμα ακόμα περισσότερο γάργαρο γέλιο. Διότι γελάς με αυτήν την ταινία, δυνατά, ακόμα κι αν τη βλέπεις μόνος σου (φαντάσου τι θα γινόταν σε αίθουσα που το γέλιο του ενός θα παρέσυρε και άλλους). Δεν είναι μόνο οι πολιτικές αναφορές, δεν είναι μόνο το κεντρικό εύρημα του νεκρού Άι Βασίλη και του χαλασμένου παράθυρου, δεν είναι καν η βγαλμένη από τα σώψυχα του γαλλικού μπουλβάρ λογική "πόρτες ανοίγουν-πόρτες κλείνουν, κόσμος μπαίνει-κόσμος βγαίνει" αλλά ούτε και τα απίστευτα γκομενιλίκια όλου του θιάσου... Είναι όλος ο θίασος στο σύνολό του, μπροστά και πίσω από την κάμερα, που κάνουν τα "Χριστούγεννα 5 Αστέρων" πραγματικά αστεράτα. Ο σκηνοθέτης Μάρκο Ρίζι δίνει τέτοιον τόνο στις ερμηνείες του υπέροχου καστ αλλά και στο μοντάζ του Λούκα Μοντανάρι, που η κάθε λέξη, η κάθε γκριμάτσα, η κάθε εικόνα, κυλάνε σαν γάργαρο νεράκι. Ο καθένας μπορεί να διατηρήσει τις επιφυλάξεις του για την ιστορία και για το κατά πόσο ξεφουσκώνει μέσα στην υπερβολή της όσο πηγαίνουμε προς το τέλος, όμως δεν γίνεται να μην παραδεχτείς το κωμικό τέμπο και μεγαλείο από την πρώτη κιόλας σκηνή μέχρι την τελευταία εικόνα. Δεν είναι τυχαίο προφανώς που το άνοιγμα και το κλείσιμο του φιλμ αφήνεται στα άξια χέρια του Πρωθυπουργού Μάσιμο Γκίνι και του γραμματέα του Ρίκυ Μέμφις. Η χημεία των δύο ηθοποιών είναι τόσο αρμονική όσο κόντρα είναι και οι ερμηνείες τους... Εκρηκτικός, φωνακλάς και πανικόβλητος κουκλοπαίχτης και εκβιαστής καταστάσεων ο πολιτικός ηγέτης της Ιταλίας, ατάραχος, μειλίχιος, είρων και μαμάκιας ο γραμματέας που όμως τελικά είναι αυτός που βρίσκει τις περισσότερες φορές τη λύση. Ρόλος-χάρμα είναι και αυτός του Μπιάτζιο Ίτσο που υποδύεται τον φιλάργυρο γκρουμ του ξενοδοχείου. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)