Snekker Andersen og den vesle bygda som glømte at det var jul (2019)


Ελληνικός τίτλος: Ξεχασμένα Χριστούγεννα

Χριστουγεννιάτικο παραμύθι της Nordisk σε σκηνοθεσία Άντρεα Έκερμπομ, με τους Μίριαμ Κόλσταντ Στραντ, Τροντ Έσπεν Σάιμ, Άντερς Μπάασμο Κρίστιανσεν, Κρίστιαν Σκόλμεν.

Η Ελίζε ζει με τον μπαμπά της σε ένα μικρό χιονισμένο χωριό όπου όμως όλοι είναι πολύ ξεχασιάρηδες. Ο μπαμπάς της ξεχνά πού πρέπει να κοιμηθεί και πολλές φορές ξυπνάει στο ντουλάπι της κουζίνας, ενώ όλο ξεχνάει να βάλει το παντελόνι του. Ένας γείτονάς τους ξεχνά ότι δεν έχει μπαλκόνι και πέφτει διαρκώς από το παράθυρό του στο χιόνι, ενώ η θεία της που είναι εφευρέτρια, διαρκώς ξεχνάει τι είναι αυτό που θέλει να εφεύρει. Το σημαντικότερο όμως είναι πως όλοι οι κάτοικοι του χωριού έχουν ξεχάσει τα Χριστούγεννα, εκτός από το ποντικάκι της Ελίζε. Έτσι, το πρωινό της 24ης Δεκεμβρίου, όταν εκείνη ξυπνά με μια έντονη αίσθηση πως κάτι έχει ξεχάσει για εκείνη την ημέρα, ο μικρός ποντικούλης την αναγκάζει να βρει ένα ξεχασμένο και σκονισμένο χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο. Χωρίς κανείς να μπορεί να τη βοηθήσει να θυμηθεί τι μπορεί να είναι αυτό το θαυμαστό πράγμα που βρήκε στη σοφίτα και με τη Δήμαρχο του χωριού να ετοιμάζεται να πριονίσει το έλατο στην κεντρική πλατεία επειδή κόβει τη θέα, το μικρό κοριτσάκι αποφασίζει να μάθει μόνο του τι είναι αυτό που δεν θυμάται για εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα. 

Βασισμένη σε ήρωες που δημιούργησε η πένα του συγγραφέα Άλφ Πρόυζεν, ιδιαίτερα αγαπητούς στην πατρίδα του, τη Νορβηγία, τούτη εδώ η κινηματογραφική ταινία ξεχειλίζει από παραμυθένια και γιορτινή διάθεση, ιδανικά γυρισμένη καθώς είναι για όλη την οικογένεια. Ξεκινώντας από τον εξαιρετικό σκηνικό διάκοσμο (που όμως στήθηκε σε στούντιο της Ρουμανίας), το κελαρυστό χιούμορ και φτάνοντας στους αξιαγάπητους πρωταγωνιστές, τα "Ξεχασμένα Χριστούγεννα" έχουν όλα εκείνα τα συστατικά που θα μπορούσαν να την καταστήσουν σε κλασσική χριστουγεννιάτικη ψυχαγωγία για τις επόμενες γενιές. Οι ξεχασιάρηδες χωρικοί, ο ιδιότροπος Άι Βασίλης που ζει στην κουφάλα ενός μεγάλου δέντρου καταμεσής του δάσους και του λάθους του που στοίχισε τη λησμονιά στο μικρό αυτό χωριό είναι ιδέες υπέροχες που φέρνουν πολυπόθητη ζεστασιά στον θεατή και παντρεύουν αρμονικά μπροστά από την οθόνη κάθε ηλικία. Εκεί που δυστυχώς το χάνει και δεν γίνεται μια μεγάλη ταινία, είναι κυριολεκτικά στο μέγεθός της (έχει διάρκεια μόλις 70') και σε κάποιες σκηνοθετικές αστοχίες πρωτίστως στο μοντάζ που κρεμάει ορισμένες σκηνές και χαλάει τον συνολικό ρυθμό του φιλμ. Ευτυχώς όμως η ζεστασιά της, οι εικόνες της και η τρυφεράδα που αποπνέει βάζουν σε δεύτερο πλάνο τα όποια προβλήματα. Τα μικρότερα παιδιά πάντως θα τη λατρέψουν.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες και τις σειρές Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)