Dash & Lily (2020)


Ελληνικός τίτλος: Ντας & Λίλι

Χριστουγεννιάτικη αισθηματική μίνι σειρά 8 ημίωρων επεισοδίων του Netflix, με τους Ώστιν Έημπραμς,  Μιντόρι Φράνσις, Ντάντε Μπράουν, Τρόυ Ιγουάτα, Τζέημς Σάιτο, Γκλεν ΜακΚούεν, Τζόντι Λονγκ.

Μια καίρια πρώτη ερώτηση, γραμμένη σε ένα κόκκινο σημειωματάριο αφημένο σε κάποιο ράφι ενός νεοϋρκέζικου βιβλιοπωλείου φέρνει -ας πούμε- κοντά δύο άγνωστους ανθρώπους. Υπεύθυνη για το σημειωματάριο είναι η Λίλι, μια αισιόδοξη μα και μόνη ερωτικά έφηβη κοπέλα που κανένας δεν φίλησε ποτέ και η οποία δηλώνει απόλυτος λάτρης των Χριστουγέννων. Τυχαίος μα και μοιραίος παραλήπτης ο Ντας, εξίσου μοναχικός νέος, που σε αντίθεση με τη Λίλι κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τον ντόρο και τον κόσμο τις γιορτινές αυτές μέρες που μόνο γιορτή δεν είναι για τον ίδιο. Η ερώτηση που βρίσκει στο σημειωματάριο και αυτή που γράφει στη συνέχεια για την άγνωστη ιδιοκτήτρια θέτουν τις βάσεις για το πιο αλλόκοτο εξ αποστάσεως ρομάντσο της εποχής μας, με τα δύο αυτά παιδιά να μαθαίνουν καθημερινά όλο και περισσότερο ο ένας τον άλλον, μέσα από τις ερωτήσεις και τις προκλήσεις που θέτουν αμφότεροι στις σελίδες αυτού του κόκκινου σημειωματάριου που τελικά θα αποδειχθεί βιβλίο της ίδιας τους της ζωής.

Ελαφρώς απρόσμενο, ρεαλιστικά παραμυθένιο και με αέρα ανεξάρτητου νεοϋρκέζικου σινεμά, το νέο αυτό σήριαλ του Netflix ήταν μια από πιο ευχάριστες εκπλήξεις της γιορτινής περιόδου του 2020. Με όλη την τρυφεράδα και τον ρομαντισμό που απαιτεί το είδος της ρομαντικής κομεντί, ενόσω ταυτόχρονα προσπαθεί να ανατρέψει τις συμβάσεις της, η σειρά μάς παρασύρει στη γοητευτική ιστορία της που μοιάζει με αισθηματικό παραμύθι που οφείλουμε και στον εαυτό μας. Μέσα σε φροντισμένα αν και ολίγον ασυνήθιστα locations, εξαιρετική φωτογραφία που βγάζει συναισθήματα και ωραίες μουσικές, οι δύο ήρωες αυτού του σύγχρονου love story ζουν στο σήμερα έναν έρωτα του χθες, μακριά από την τεχνολογία και τις ευκολίες της, παίζοντας με τις λέξεις και τα συναισθήματα, γνωρίζοντας μήνυμα το μήνυμα, γραμμή τη γραμμή, ο ένας τον άλλον και αφήνοντας ο καθένας τον εαυτό του να παρασυρθεί από τη μαγεία του αγνώστου. 

Ρετρό αλλά και αφάνταστα σημερινός ο καμβάς της ιστορίας έχει το πλεονέκτημα των δύο κόντρα στα πρότυπα των romcom πρωταγωνιστών του που δίνουν υπόσταση στους ήρωες που υποδύονται, οι οποίοι μολονότι φαντάζουν σαν φιγούρες νουβέλας του 19ου αιώνα, τελικά κουμπώνουν με ρεαλισμό στο παρόν μας. Από τη μια η εξωστρεφής, υπερβολική και ταυτόχρονα φοβισμένη Λίλι της αξιαγάπητης Μιντόρι Φράνσις, που κινείται με υποκριτική αλήθεια από το τρελόκεφο και την ανεμελιά στη θλίψη και τον πόνο περασμένων πληγών, την ίδια στιγμή που ξεσπά σε έναν ξέφρενο χορό υπό τον ήχο εβραϊκής πανκ. Απέναντί της ο Ντας του ώριμου ερμηνευτικά Ώστιν Έημπραμς, ο οποίος μπορεί και συνδυάζει τον ελιτίστικο σνομπισμό του με την ελπίδα και την επαφή με μια άλλη ψυχοσύνθεση που τελικά μπορεί να τον βγάλει από το καβούκι του ώστε να απαρνηθεί τις ευκολίες του. Το κάθε ένα από τα 30λεπτα επεισόδια είναι γραμμένο αρμονικά ώστε να πηγαίνουν την ιστορία ένα βήμα τη φορά πιο πέρα, αν και ομολογώ πως το τελευταίο το βρήκα βεβιασμένο, καθώς σου αφήνει έντονα την εντύπωση πως ήθελε λίγο ακόμα χρόνο να κυλήσει έως το φινάλε. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες και τις σειρές Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)