Dracula (1931) (A/M)



Ελληνικός τίτλος: Ο Καπετάν Βρυκόλακας

Ταινία τρόμου της Universal σε σκηνοθεσία Τοντ Μπράουνινγκ, με τους Μπέλα Λουγκόζι, Έντουαρντ Βαν Σλόαν, Χέλεν Τσάντλερ, Ντέηβιντ Μάννερς, Ντουάιτ Φράυ. 

Ο δικηγόρος Ρένφηλντ ταξιδεύει στην Τρανσυλβανία για να συναντήσει τον πελάτη του, τον Κόμη Δράκουλα, εις διαταγή του οποίου είχε προχωρήσει στην αγορά εντός εγκαταλελειμμένου αββαείου στην Αγγλία. Ο Ρένφηλντ, παρά τις αντιδράσεις των χωρικών, αρνείται να πιστέψει στη δαιμονική φύση του Κόμη, έως ότου πέφτει και ο ίδιος θύμα του. Πλέον ημίτρελος στο σανατόριο του δρ. Σούαρντ στην Αγγλία, ο Ρένφηλντ που τρέφεται με μύγες και αράχνες, προσπαθεί σε στιγμές διαύγειας να προειδοποιήσει τον γιατρό για τη ζωή της κόρης του, της Μίνα. Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Βαν Χέλσινγκ είναι πεπεισμένος πως έχουν να κάνουν με βρυκόλακα του οποίου η δράση και μόνο θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα θύματα που ανακαλύπτουν και τα οποία φέρουν μικρά, δίδυμα σημάδια στον λαιμό τους.

Εμβληματικός πλέον από κάθε άποψη, ο "Καπετάν Βρυκόλακας" (τι ελληνικός τίτλος κι αυτός) έχει περάσει στην ιστορία του σινεμά αφήνοντας ευδιάκριτα το σημάδι του (στον λαιμό μας). Είναι η πρώτη ομιλούσα ταινία με τον διάσημο βρυκόλακα του Μπραμ Στόουκερ και αυτή που αποτύπωσε για πάντα στη συνείδησή μας τον Μπέλα Λουγκόζι ως μαιτρ των ταινιών τρόμου, ασχέτως αν η πορεία του στη συνέχεια δεν ήταν η καλύτερη. Γυρισμένη εξ ολοκλήρου στα στούντιο της Universal, μέσα σε επιβλητικά και τεράστια σκηνικά (αυτή πέτρινη σκάλα στη σκηνή του φινάλε είναι απίστευτης εικαστικής ομορφιάς και απείρως εντυπωσιακή) και με ξεχωριστού ύφους φωτογραφία (Καρλ Φρώυντ), η ταινία περισσότερο υπαινίσσεται τη φρίκη και το αίμα παρά τα δείχνει, είτε γιατί φοβούνταν το σοκ των θεατών είτε γιατί αυτό έκριναν πως θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό καλλιτεχνικά. Όπως και νά 'χει, η επιλογή τους τούς δικαίωσε, με την κάμερα να αποστρέφει το "βλέμμα" της στις σκηνές φρίκης, έτσι ενδεχομένως όπως θα το απέστρεφε και ένας αυτόπτης μάρτυρας. Οι ερμηνείες είναι που προδίδουν το φιλμ, καθώς είναι και επιτηδεμένα "τρομακτικές" αλλά και πρωτόλειες, με την απειρία του ομιλούντος σινεμά να εξαναγκάζει σε θεατρικές συμβάσεις υπερβολής τον κάθε ηθοποιό. 

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως αυτός εδώ ο πρώτος Δράκουλας με τη μεγάλη του καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, άνοιξε τον δρόμο στη Universal να γίνει η "μαμά" εταιρεία αναρίθμητων τεράτων στη μεγάλη οθόνη και να ξεχωρίσει μέσα από το είδος του τρόμου την εποχή εκείνη που το κάθε στούντιο του Χόλυγουντ προσπαθούσε να βρει την περπατησιά του. Ακολούθησαν πολλά sequel και spin off, ενώ άξιο αναφοράς είναι πως το σενάριο της ταινίας βασίζεται ως επί το πλείστον στο θεατρικό του ιρλανδού Χάμιλτον Γκρην που στο βιβλίο του Μπράμ Στόουκερ είχε βρει το 1924 την ιδανική έμπνευση. Από την αρχική περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία, η παράσταση κατέληξε σε θέατρο του Λονδίνου όπου την παρακολούθησε ένας μεγάλος παραγωγός του Μπρόντουγέη. Στη Νέα Υόρκη, η βελτιωμένη και πιο εντυπωσιακή παραγωγή σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς παίχθηκε για 261 παραστάσεις προτού ξεκινήσει η περιοδεία της σε άλλες πόλεις. Στο Μπρόντγουέη τον Κόμη Δράκουλα υπεδύετο ο Μπέλα Λουγκόζι στον πρώτο του μεγάλο αγγλόφωνο ρόλο, στο πλευρό του Έντουαρντ Βαν Σλόαν που έπαιζε και στη σκηνή τον Βαν Χέλσινγκ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)