Tout en haut du monde (2015)


Ελληνικός τίτλος: Στην κορυφή του κόσμου

Περιπέτεια κινουμένων σχεδίων της Diaphana, σε σκηνοθεσία Ρεμί Σαγέ, με τις φωνές των Κρίστα Τερέ, Ωντρέ Σαμπλέ, Ρεμί Καϊγιμπό, Φεοντόρ Ατκίν, Λοΐκ Ουντρέ.

Στην Αγία Πετρούπολη του 1882, ζει η νεαρή Σάσα, κόρη αριστοκρατών, γοητευμένη ανέκαθεν με τη ζωή του παππού της που υπήρξε γενναίος εξερευνητής. Ήταν αυτός που είχε σχεδιάσει ένα υπέροχο αρκτικό πλοίο για να φτάσει μέχρι τον Βόρειο Πόλο, ένα ταξίδι δυστυχώς από το οποίο δεν επέστρεψε ποτέ. Για να σώσει την τιμή της οικογενείας της, η Σάσα φεύγει στα κρυφά και ακολουθεί τα ίχνη του παππού της σε ένα επικίνδυνο ταξίδι με προορισμό τον παγωμένο Βορρά, αναζητώντας το χαμένο πλοίο.

Με ένα σκίτσο που παραπέμπει στην εμφάνιση των "χειροποίητων" ταινιών κινουμένων σχεδίων και χρώματα που μοιάζουν σαν να ξεπηδούν από παιδικό άλμπουμ με κηρομπογιές, η "Κορυφή του κόσμου" είναι μια γενναία περιπέτεια για μια γενναία κοπέλα που μένει πιστή στις αξίες της και στην οικογενειακή της τιμή μέχρι τέλους. Με πρωταγωνίστρια μια ηρωίδα του χθες αλλά τόσο σχετική με το σήμερα, η ταινία αποκτά έναν έντονα φεμινιστικό χαρακτήρα, αφού η Σάσα δεν κάνει πίσω μπροστά σε τίποτα, κι ας της λένε όλοι πως αυτά δεν είναι πράγματα για κορίτσια. Ρεαλιστικό και παραμυθένιο ταυτόχρονα, το φιλμ συναρπάζει με την εικόνα του, γοητεύει με τους ήρωές του και κλιμακώνεται σταδιακά μέχρι το συγκινητικό αλλά όχι δακρύβρεχτο φινάλε. Αν κάτι το κάνει να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο είναι η κατα-δική του ταυτότητα, τόσο εικαστικά όσο και σκηνοθετικά, αφού κατορθώνει χωρίς τραγούδια και μιούζικαλ διάθεση να αφηγηθεί μια ενήλικη ιστορία με τρόπο παιδικό που μιλά με ειλικρίνεια στην καρδιά του θεατή, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, αυτή η συμπαραγωγή Γαλλίας-Δανίας είναι σαν ένα ευρωπαϊκό anime που ακολουθεί τον δικό του δρόμο. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)