Silent Night, Deadly Night (1984)


Ελληνικός τίτλος: Άγια Νύχτα, Νύχτα Θανάτου

Ταινία τρόμου σε σκηνοθεσία Τσαρλς Ε. Σέλιερ Τζούνιορ, με τους Ρόμπερτ Μπράιαν Γουίλσον, Λίλιαν Τσώβιν, Γκίλμερ ΜακΚόρμικ, Τόνι Νέρο.

Όταν ήταν μόλις πέντε ετών, ο Μπίλυ βλέπει τους γονείς του να δολοφονούνται από έναν ληστή ντυμένο Άγιο Βασίλη. Η φρικιαστική αυτή σκηνή σε συνδυασμό με τα λόγια του μισότρελου παππού του που είχαν επισκεφθεί στο ίδρυμα λίγο πριν από τη μοιραία τους συνάντηση με τον ληστή, δημιουργούν μια βαθιά φοβία στον μικρό για τον Άι Βασίλη που πιστεύει ότι μπορεί να φέρνει μεν δώρα στα καλά παιδιά, αλλά τα άτακτα τα σκοτώνει. Τα χρόνια που ακολούθησαν στο ορφανοτροφείο με τη σκληρή ηγουμένη δεν βοήθησαν πολύ την κατάσταση, έως ότου, ο 18χρονος πια Μπίλυ πιάνει δουλειά σε ένα κατάστημα παιχνιδιών.

Βρισκόμαστε στα μέσα των eighties, όταν γυμνά νεανικά κορμιά παρελαύνουν με την πρώτη ευκαιρία στην οθόνη, ο ηδονισμός κατακλύζει τις ταινίες και οι μανιακοί δολοφόνοι έχουν γίνει πλέον καθεστώς στις ταινίες τρόμου. Τούτη εδώ η ανεξάρτητη παραγωγή συνδυάζει ιδανικά όλα τα παραπάνω με βασικό της πλεονέκτημα το ότι δεν παίρνει τον εαυτό της ούτε για μια στιγμή στα σοβαρά. Ο τρόμος και οι δολοφονίες μοιάζουν να κρύβουν μια παιχνιδιάρικη διάθεση σαν να θέλουν να διακωμωδήσουν το είδος, κάτι που είναι εμφανές και στην όλη αντιμετώπιση της ιστορίας και τον ηρώων. Η -αν το καλοσκεφτείτε- άκρως τραγική ιστορία του μικρού Μπίλυ εκεί που πάει να γίνει όντως σκοτεινή όταν ο μικρός έχει μπει για ακόμα μια φορά τιμωρία από τη σκληρή Ηγουμένη, έρχεται και ρεφάρει από μια τόσο λάθος γυρισμένη ερωτική σκηνή που αποσυμπιέζει όλη την ένταση. Τώρα, επίτηδες έγιναν όλα αυτά επειδή ήταν σκηνοθετική άποψη ή κατά λάθος επειδή η κάμερα τραβούσε στον γάμο του Καραγκιόζη, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Το αποτέλεσμα πάντως παραμένει ίδιο και τούτη εδώ η όχι και τόσο άγια νύχτα έχει μπει στο πάνθεον των κακών ταινιών που πλέον το κοινό τους λατρεύει, για να μην αναφέρω ότι η επιτυχία της οδήγησε σε άλλες 4 συνέχειες. Αυτό που σκέφτεσαι βλέποντάς την σήμερα είναι πόσο ακομπλεξάριστα σέξυ ήταν οι ταινίες του '80 και πόσο μακριά από κάθε ίχνος πολιτικής ορθότητας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)