Le brio (2017)


Ελληνικός τίτλος: Το ταλέντο

Δραματική κομεντί της Pathé σε σκηνοθεσία Υβάν Ατάλ, με τους Ντανιέλ Ωτέιγ, Καμελιά Ζορντανά.

Η Νεϊλά, από το παρισινό προάστιο του Κρετέιγ, ήθελε πάντοτε να γίνει δικηγόρος. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο, όμως, έρχεται σε κόντρα με τον καθηγητή Πιερ Μαζάρ, που είναι γνωστός για την προκλητική του συμπεριφορά και τις παράξενες μεθόδους που ακολουθεί στο μάθημά του. Ειδικά στην περίπτωση της Νεϊλά βγάζει  και μια ρατσιστική συμπεριφορά που προκαλεί εντάσεις με τη διοίκηση του Ιδρύματος. Έτσι, ο καθηγητής Μαζάρ, με στόχο να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε με τους ανωτέρους του, δέχεται να προετοιμάσει τη Νεϊλά για έναν σημαντικό διαγωνισμό δημόσιας ομιλίας. Παρά το κυνικό του χαρακτήρα του και την υπεροπτική συμπεριφορά του, η Νεϊλά μοιάζει να βρίσκει στον καθηγητή της τον μέντορα που χρειάζεται, αρκεί να καταφέρουν να προσπεράσουν αμφότεροι τις προκαταλήψεις τους.

Τυπική "Captain oh my Captain" ταινία, για μία μαθήτρια που νιώθει απόκληρη και έναν καθηγητή που πρέπει να καταπιεί τον εγωισμό του και να ασχοληθεί με την ουσία του λειτουργήματος που ασκεί. Στην προκειμένη περίπτωση το στόρυ τοποθετείται εντός και εκτός Περιφερειακού στο Παρίσι, με τη φοιτήτρια από τα νοτιοανατολικά, λαϊκά προάστια να νιώθει και η ίδια ξένη απέναντι στην ελίτ των φοιτητών του Πανεπιστημίου Panthéon-Assas, καθώς ο τρόπος σκέψης της την κάνει σχεδόν να περιμένει την απόρριψη, αν όχι και να την προκαλεί. Μην ξεχνάτε πως η περιφερειακή λεωφόρος στο Παρίσι λειτουργεί ανέκαθεν ως ένα αόρατο τοίχος μεταξύ των λιγότερο προνομιούχων που κατοικούν εκτός και των κατοίκων του αμιγούς αστικού ιστού της πόλης. Με αυτά τα όρια παίζει η ταινία, με το σενάριο να ασχολείται περισσότερο εις βάθος με τον χαρακτήρα της Ναϊλά και να αντιμετωπίζει πιο επιφανειακά την καθηγητή, του οποίου το ρατσιστικό ξέσπασμα στην αρχή κάπως κολώνεις να αντιληφθείς, δεδομένου του κύρους του Πανεπιστημίου όπου διδάσκει. Είναι, όμως, το έναυσμα για να εξελιχθεί η ιστορία και να παρακολουθήσουμε στη συνέχεια ένα καλογραμμένο ταξίδι αυτογνωσίας και των δύο πρωταγωνιστών. Έχει γρήγορους ρυθμούς, καλομονταρισμένες σεκάνς και πρωτίστως τις ερμηνείες του στιβαρού Ντανιέλ Ωτέιγ και της δροσερής Καμελιά Ζορντανά, η χημεία των οποίων λειτουργεί προς όφελος της ταινίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες κομεντί, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)