Watchmen (2019)


Κόμικ σειρά φαντασίας των HBO/Paramount/Warner/DC, δημιουργία του Ντέημον Λίντελοφ, με τους Ρετζίνα Κινγκ, Γιάχια Αμπντούλ-Ματήν ΙΙ, Τομ Μίσον, Σάρα Βίκερς, Λούις Γκόσετ Τζούνιορ, Τζην Σμαρτ, Τζέημς Γουλκ, Χονγκ Τσάου, Ντον Τζόνσον, Τζέρεμι Άιρονς.

Ο Νίξον θεωρείται εθνικός ήρωας. Οι ΗΠΑ έχουν κερδίσει τον πόλεμο του Βιετνάμ, το οποίο είναι πλέον η 51η Πολιτεία. Η Τούλσα γιορτάζει κάθε χρόνο την επέτειο του Εμφυλίου που είχε ξεσπάσει στα χρόνια του '20 με τους μαύρους κατοίκους να αποδεκατίζονται. Οι Αστυνομικοί φορούν μάσκες για να κρύβουν την ταυτότητά τους, ύστερα από τις μαζικές δολοφονίες τους. Το FBI κυνηγά τους μασκοφόρους αυτόκλητους τιμωρούς του εγκλήματος. Ένας κινεζικός κολοσσός κατασκευάζει το ρολόι της χιλιετίας που ουδείς γνωρίζει τι κάνει, εκτός από το να λέει την ώρα. Σημερινός Πρόεδρος είναι ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Α, κι ο ουρανός ανοίγει κάθε λίγο και βρέχει καλαμαράκια. Ζωντανά. Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς με λίγες λέξεις το σύμπαν των τηλεοπτικών "Watchmen" που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την κινηματογραφική ταινία ούτε ως προς την υπόθεση ούτε ως προς το ύφος. Στη σειρά, οι Watchmen υπήρξαν αλλά σήμερα αγνοούνται. Μάλιστα, ο ίδιος ο Δρ. Μανχάταν είχε κερδίσει σχεδόν από μόνος του τον πόλεμο του Βιετνάμ. Φήμες τον θέλουν να ζει στον Άρη, ενώ ειδικοί δορυφορικοί τηλεφωνικοί θάλαμοι έχουν εγκατασταθεί ώστε να εξυπηρετείται η επιθυμία οπουδήποτε πολίτη να επικοινωνήσει μαζί του, αφήνοντας μηνύματα ή προσευχές. 

Αλλόκοτη σειρά με ένα σενάριο κατακερματισμένο χρονικά αλλά τόσο έντεχνα ντεκουπαρισμένο που ουσιαστικά σε ταξιδεύει ανά πάσα στιγμή στον χρόνο, όσο αφηγείται μια ιστορία που ξεκινά στα χρόνια του ΄20 και καταλήγει στο σήμερα. Οι πληροφορίες που δέχεται ο θεατής του κάθε επεισοδίου συμπληρώνουν κενά και δίνουν στοιχεία για το τι θα ακολουθήσει αλλά και για το τι έχει προηγηθεί. Την ίδια στιγμή, η καλλιτεχνική ομάδα έχει στήσει ένα υπέροχο σύμπαν τόσο δικό μας μα και τόσο αλλόκοτο ταυτόχρονα, ενώ εφφέ και μοντάζ δίνουν ρέστα όχι για να εντυπωσιάσουν αλλά για να αφηγηθούν την ιστορία (το επεισόδιο #6 είναι σεμινάριο). Ο δε κοινωνικο-πολιτικός σχολιασμός καθιστά την ιστορία τόσο ώριμη και τόσο μελετημένη που πραγματικά χαίρεσαι πώς κάτι που πηγάζει από κόμικ μπορεί να βάλει το μαχαίρι τόσο βαθιά στο κόκαλο. Δεν είναι τυχαίο που πίσω από του; "Watchmen" του ΗΒΟ (που εξακολουθεί να πρωτοπορεί στις σειρές του, κάθε χρόνο) βρίσκεται ο Ντέημον Λίντελοφ της επίσης εξαιρετικής σειράς "The Leftovers", εξ ου και το γνώριμα σκοτεινό και απειλητικό ύφος. Δεν είναι μια εύκολη σειρά πάντως τούτη εδώ: ούτε στη δράση και στο ξύλο βασίζεται ούτε η εξέλιξή της είναι η αμιγώς αναμενόμενη από μια σειρά με υπερήρωες. Τη λες σκεπτόμενη και ψαγμένη, ενώ πιο πολύ δουλεύει στο συναίσθημα και το μυαλό, με το ψυχρό σαν νυστέρι χιούμορ της να μεταμορφώνει ορισμένες σκηνές σε καρτούν, θίγοντας όμως και πικρές αλήθειες. Άρτια επιλεγμένοι οι ηθοποιοί σε κάθε ρόλο, κορυφαία δουλειά σε φωτογραφία, σκηνικά και μουσική.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες και τις σειρές που βασίζονται σε κόμικ, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)