Emma & Julemanden: Jagten på elverdronningens hjerte (2015)


Ελληνικός τίτλος: Η Έμμα και ο Άγιος Βασίλης

Χριστουγεννιάτικη οικογενειακή περιπέτεια σε σκηνοθεσία Σόρεν Φρέλεσεν, με τους Σοφία Σούπλι Κάλεσεν, Λαρς Γιόρτσοζ, Καμίλλα Μπέντιξ, Μίλλε Ντίνεσεν.

Η Έμμα είναι μια νεαρή κοπέλα που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα γενέθλια των 12 χρόνων της. Όμως, με την πολυμελή οικογένειά της να ασχολείται με πολλές και διάφορες υποχρεώσεις, η ίδια νιώθει λίγο παραμελημένη. Έως ότου ένα βράδυ συναντά στο τζάκι του σπιτιού της ένα παράξενο ζευγάρι: έναν μεσήλικα άντρα και τη γυναίκα του που φαίνεται πως μόλις έχει γεννήσει -κυριολεκτικά- το μωρό που κρατά στην αγκαλιά της. Οι γονείς της προσφέρονται να τους φιλοξενήσουν για μια νύχτα, μα το ακόλουθο πρωινό το μωρό τους έχει αντικατασταθεί από ένα νεογέννητο νεραϊδάκι. Η Έμμα που πιστεύει στις νεράιδες εξηγεί στον Νίκολας και τη σύζυγό του πως πρέπει να ταξιδέψουν στη Νεραϊδοχώρα και να ζητήσουν από τη Βασίλισσα να δεχτεί πίσω το Αλλαξοπαίδι. Αυτό που η Έμμα δεν γνωρίζει είναι πως η Νεραϊδοβασίλισσα δεν έχει πια καρδιά, αφού την ξερίζωσε η ίδια και την έκρυψε στον πάγο για να ξεχάσει τον πόνο της προδομένης της αγάπης.

Παραγωγή της Δανίας είναι τούτη εδώ η ταινία που μπολιάζει με ενδιαφέροντα τρόπο τον μύθο του Άι Βασίλη (του Αγίου Νίκολας για τους βορειοευρωπαίους) με τους σκανδιναβικούς μύθους για τις νεράιδες ή τα ξωτικά ή όπως αλλιώς οι ονομασίες των μυθικών αυτών πλασμάτων χάνονται στη μετάφραση. Έχει μια έμφυτη αφέλεια η ταινία η οποία σε συνδυασμό με τις ερμηνείες και τη σεμνή ως επί τω πλείστον παραγωγή την προσανατολίζει πολύ περισσότερο σε νεαρό ακροατήριο. Και βοηθούν αυτή η αφέλεια και η παιδιάστικη διάθεση να ξεπεραστούν οι πιο σκοτεινές αναφορές αφού το Νεραϊδοβασίλειο, αν το απογυμνώσεις από την αστεΐζουσα διάθεση είναι τόπος εφιαλτικός. Όμως εκεί είναι Σκανδιναβία και η ματιά τους είναι ούτως ή άλλως πιο σκοτεινή από τη δική μας, εξ ου και ο χαζούλης και χωρίς καθόλου λάμψη Άι Βασίλης που γίνεται αναπάντεχα μπαμπάς και ο οποίος βρίσκεται κυνηγημένος από τα τσιράκια της Νεραϊδοβασίλισσας. Ίσως να χρειαζόταν λίγος περισσότερος πλούτος στην παραγωγή για να αναδειχθεί το παραμυθένιον της ιστορίας και η ταινία να γίνει περισσότερο επική, γιατί τώρα -οπτικά και τεχνικά- μοιάζει με παραμύθι γυρισμένο για την τηλεόραση. Έχει όμως πρωτότυπη ιστορία και καλοβαλμένη αφήγηση, οπότε ισοφαρίζει ό,τι χάνει σε μεγάλο θέαμα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)