Αμάρτησα για το παιδί μου (1950) (Α/Μ)



Εναλλακτικός τίτλος: Λυπηθείτε το παιδί μου

Δραματική ταινία της Σπέντζος Φιλμ, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σπέντζου, με τους Ελένη Χατζηαργύρη, Βαγγέλη Ανουσάκη, Σόφη Λίλα, Θόδωρο Μορίδη, Ελένη Ανουσάκη, Σπύρο Πατρίκιο.

Μια νεαρή, ορφανή κοπέλα που εργάζεται σε μια ταβέρνα στην Αίγινα, γνωρίζει και ερωτεύεται έναν εργολάβο που καταφθάνει στο νησί για τα έργα κατασκευής της προβλήτας. Η σχέση τους είναι σύντομη, αφού ο Άγις οφείλει να επιστρέψει στην Αθήνα, χωρίς να γνωρίζει όμως πως έχει αφήσει τη Ρόη έγκυο. Όταν μαθαίνεται η "ντροπή", ο ταβερνιάρης διώχνει τη Ρόη που μην έχοντας συγγενείς ή φίλους, οδεύει προς την Αθήνα για να αναζητήσει την τύχη της μεταξύ αγνώστων. Γνωρίζεται με κάποιον Βάγγο που προσφέρεται να της δώσει δουλειά κι ένα δωμάτιο να μένει που το νοικιάζει μια γνωστή του. Όμως, ο δρόμος για τα καταγώγια και την εκπόρνευση δεν είναι καθόλου μακριά. 

Ταινία-σταθμός του ελληνικού σινεμά με τίτλο που έχει μείνει στην ιστορία και ως έκφραση, χωρίς πολλοί να γνωρίζουν πως υπήρξε όντως ταινία που λεγόταν έτσι. Η δηθενιά και ο κουλτουρολάγνος ελιτισμός που αμαύρωσαν γενικότερα την ιστορία του ελληνικού σινεμά την προσπέρασε μαζί με εκατοντάδες άλλες γελοιοποιώντας τον τίτλο και το είδος της. αδιαφορώντας τόσο για την εξαιρετική ποιότητα παραγωγής όσο και για τη ρεαλιστικότατη ιστορία της (εξαιρουμένης  της τραγικής σύμπτωσης του φινάλε) που σε συνδυασμό με τις απόλυτα προσγειωμένες ερμηνείες δίνουν ένα άρτιο αποτέλεσμα που στέκει δυνατό μέχρι τις μέρες μας, παρέα με άλλα αστικά μελό του ελληνικού αλλά και του διεθνούς κινηματογράφου. Ήταν η τρίτη ταινία της Ελένης Χατζηαργύρη και αυτή που ουσιαστικά στιγμάτισε την καριέρα τη στο πανί καθώς αντίστοιχοι ρόλοι την ακολουθούσαν διαρκώς. Τεράστια εισπρακτική επιτυχία στην εποχή της, η ταινία έκοψε 123.209 εισιτήρια και ήρθε δεύτερη σε δημοφιλία μετά τον "Μεθύστακα" που είχε προσελκύσει 304.438 θεατές στους κινηματογράφους, όντας το blockbuster της χρονιάς του. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)