Αρραβωνιάσματα (1950) (Α/Μ)



Δραματική ταινία της Νόβακ Φιλμς, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πλυτά, με τους Νίκο Τζόγια, Έλλη Ξανθάκη, Αιμίλιο Βεάκη, Μαργαρίτα Γεράρδου, Ντίνο Ηλιόπουλο, Δήμο Σταρένιο, Αρτέμη Μάτσα.

Σε ένα νησί, δυο νέοι ζουν τον έρωτά τους μέσα στην καθημερινότητα και τη βιοπάλη. Κάνουν όνειρα για τον γάμο τους και τη κοινή τους ζωή στο μέλλον, κόντρα στην άρνηση της μητέρας του που μοιάζει να μην θέλει τον γάμο αυτόν. Αυτό που κανείς δεν γνωρίζει πλην εκείνης είναι πως τα δυο ερωτευμένα παιδιά είναι αδέλφια.

Το πολυπαιγμένο και ιδιαίτερα δημοφιλές θεατρικό έργο του Δημήτρη Μπόγρη που τιμήθηκε με  το Κοτοπούλειο και το Αβερώφειο βραβείο το 1924, μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τη Νόβακ, σε μια πολύ φροντισμένη παραγωγή. Καλογυρισμένα εξωτερικά γυρίσματα σε φυσικούς χώρους, κόντρα στις τεχνικές κακουχίες της εποχής, καθώς και η παράλληλη υπόθεση του ψαρέματος με δυναμίτες δίνουν έναν έντονα ρεαλιστικό τόνο στην ταινία, η οποία σημείωσε επιτυχία στην εποχή της. Τα "Αρραβωνιάσματα" είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε η Μαρία Πλυτά (υπέγραφε ως Μαρία Πλυτά-Χατζινάκου τότε), αλλά και η πρώτη ελληνική ταινία με γυναίκα στη σκηνοθεσία. Για την ιστορία, να αναφέρω πως το θεατρικό διασκευάστηκε και σε σήριαλ για την ΕΡΤ το 1983.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)