The Irishman (2019)


Ελληνικός τίτλος: Ο Ιρλανδός

Δραματική ταινία του Netflix, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε, με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζο Πέσι, Αλ Πατσίνο, Ρέυ Ρομάνο, Μπόμπυ Καναβάλε.

Ο Φρανκ "Ιρλανδός" Σήραν είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη ιστορία. Από φαντάρος στο μέτωπο του Β' Παγκοσμίου στην Ιταλία σε στέλεχος του συνδικάτου και εκτελεστής της ιταλικής μαφίας, αυτός ο άνδρας είδε, άκουσε και έκανε πολλά. Έκανε οικογένεια, πολλούς φόνους, φίλους και εχθρούς και ταξίδεψε σε μια ολόκληρη εποχή όταν ο κόσμος του αλλά και η χώρα του δεν ήταν πια ό,τι ήταν κάποτε. Σήμερα, ο Ιρλανδός Σήραν αναπολεί τη ζωή του σε μια εξομολόγηση σε πρώτο πρόσωπο που σημαδεύει την ταινία από το πρώτο της κάδρο μέχρι το τελευταίο, σε αυτό το μεγάλο από κάθε άποψη έπος του Μάρτιν Σκορτσέζε.

Είναι μεγάλη ταινία ο "Ιρλανδός", κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κι αυτό γιατί είναι έργο ζωής, τόσο του ήρωα που αποτυπώνει στην οθόνη όσο και του ίδιου του σκηνοθέτη. Ταυτόχρονα είναι και μια απόλυτα προσωπική ταινία και προσωποκεντρική την ίδια στιγμή. Από τη μία απόσταγμα ολόκληρου του έργου ζωής του Σκορτσέζε στην οθόνη και από την άλλη αφήγηση της ζωής ενός όχι και τόσο συμπαθούς ανθρώπου. Είναι λες και όλα τα προηγούμενα φιλμ του σκηνοθέτη οδήγησαν εδώ, σε αυτό το γερασμένο σήμερα του Ιρλανδού Σήραν που αφηγείται και αναλογίζεται τη ζωή του χωρίς όμως να μετανιώνει για το παραμικρό. Παρακολουθείς την ταινία και σκέφτεσαι πως ο Σήραν είναι ίσως ο ίδιος ο Σκορτσέζε που αφηγείται μέσω άλλου τη δική του κινηματογραφική ζωή, με κάθε επιρροή και κάθε εμμονή του. Παρέα με μια περίσσια έκπληξη, ένα τεράστιο "τι στον Διάολο έπαθε ο κόσμος που γνωρίζαμε και έγινε έτσι".

Η ταινία "Ιρλανδός" είναι η ιστορία του ιρλανδού πρωταγωνιστή της, η κινηματογραφική ιστορία του σκηνοθέτη της μα και η ιστορία της ίδιας της Αμερικής, της χώρας που γεννήθηκε από όνειρα ελευθερίας, θεμελιώθηκε επάνω στην Πίστη και κατέληξε πλυντήριο ελπίδων στον βωμό του κέρδους και της εξουσίας. Η Μαφία, ο καθολικισμός, ο Χόφα, τα συνδικάτα, οι θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία του Κέννεντυ αλλά και σε όσα οδήγησαν στον Κόλπο των Χοίρων, περνούν μπροστά από τα μάτια του θεϊκού σε κάθε έκφανση της ερμηνείας του Ρόμπερτ Ντε Νίρο αλλά και του έκπληκτου θεατή που ξαφνικά βομβαρδίζεται με χιλιάδες πληροφορίες που μολονότι περνούν αναίμακτα και κατά ριπάς τελικά διυλίζονται σε μια φρίκη και μια βουβή θλίψη που αφήνει πικρό το στόμα. 

Είναι εξαιρετικός στις λεπτομέρειές του ο "Ιρλανδός" που αν καθίσει κανείς και ασχοληθεί εκτενώς μαζί τους θα γράψει βιβλίο ολάκερο. Ερμηνείες, κάδρο, φωτογραφία, οπτικά εφφέ, μουσικές, ήχος, μοντάζ, σκηνικά, κοστούμια, είναι δουλεμένα καρρέ-καρρέ με περίσσια φροντίδα, γνώση και ταλέντο και εν μέσω όλων η Αγία Τριάδα Ντε Νίρο-Πέσι-Πατσίνο. Υπάρχει, όμως, και ένας ελέφαντας στο δωμάτιο γα τον οποίο δε γίνεται να αδιαφορήσουμε. Όσο εύκολα η ταινία μπορεί να συναρπάσει, το ίδιο εύκολα μπορεί να κουράσει ή ακόμα και να απογοητεύσει. Είναι πολλοί και διάφοροι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό. Σίγουρα η διάρκεια των 3,5 ωρών δεν βοηθά. Όπως εξίσου δεν βοηθά η δικαιολογημένη προκατάληψη με την οποία ξεκινά ο οποιοσδήποτε για να δει την ταινία. Γκανγκστερική ταινία περιμένουν οι περισσότεροι, τόσο λόγω περίληψης όσο και λόγω συντελεστών -κάτι μεταξύ "Καλών Παιδιών" και "Νονού"- κι αυτό αποτελεί καταστροφικά λάθος σημείο εκκίνησης. Ο "Ιρλανδός" είναι αυτό που είναι, είναι η ζωή του Σήραν διαμέσου των δεκαετιών, είναι η σχέση του με τον Χόφα είναι η Αμερική που έγινε αυτό που έγινε, είναι μια ιστορία για τη φιλία, την προδοσία και για αυτήν τη θλίψη χωρίς κάθαρση που θολώνει το βλέμμα του Φρανκ "Ιρλανδού" Σήραν στο φινάλε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)