Varda par Agnès (2019)


Ελληνικός τίτλος: Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά

Ντοκυμανταίρ της Ciné Tamaris σε σκηνοθεσία Ανιές Βαρντά. 

Η αγαπημένη σκηνοθέτις που έφυγε πλήρης ημερών το 2019, κάθεται απέναντι από την κάμερα και εξομολογείται το έργο μιας ζωής. Φωτογράφος, καλλιτέχνις εγκαταστάσεων και σκηνοθέτις, πρωτοπόρος του γαλλικού Νέου Κύματος και θεσμός του κινηματογράφου της χώρας, παρουσιάζει στην ταινία μικρές και άγνωστες λεπτομέρειες για το έργο της, με πλούσια αποσπάσματα και υλικό από το προσωπικό της αρχείο, αλλά και τις σκέψεις που οδήγησαν στις δημιουργίες της, εντός και εκτός οθόνης. Από τη μια οι ταινίες της με τις οποίες προσπάθησε να επανεφεύρει το σινεμά, πάντοτε ανοιχτή σε νέες ιδέες και πειραματισμούς και από την άλλη η καλλιτέχνις που αγκάλιασε την ψηφιακή τεχνολογία για να ανακαλύψει και να αποτυπώσει τον κόσμο μας μέσα από τις λεπτομέρειες, τις στιγμές και τους ανθρώπους που εκείνη θεωρούσε σημαντικά.

Ταινία-κληρονομιά στις επόμενες γενιές, η "Βαρντά με τα λόγια της Ανιές -όπως είναι ο ο πρωτότυπος τίτλος που στην Ελλάδα για κάποιον λόγο αντεστράφη- είναι μια σημαντική παρακαταθήκη της ίδιας της δημιουργού, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό της -τι τραγική ειρωνεία! Δραστήρια μέχρι τέλους, ανοιχτόμυαλη, ευφάνταστη, απαιτητική, δύσκολη μα και ανθρώπινη στην εντέλειά της, η Βαρντά συνομιλεί με το κοινό, με τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα της, ξεφυλλίζει αρχεία και θυμάται τη ζωή της, παρέα με όσα τη σημάδεψαν. Τρυφερή ταινία που συνδυάζει την προσωπική ματιά με την ιστορική καταγραφή, έχει ως τεράστιο ατού την ίδια τη χαρισματική Ανιές Βαρντά που μας μιλά με τη γλυκύτητα της γιαγιάς μας και συνάμα με το ειδικό βάρος μιας αυθεντίας και των 91 ετών πλούσιας εμπειρίας από ολόκληρο τον κόσμο. Είτε γνωρίζει κανείς το έργο της είτε όχι, το ντοκυμανταίρ αυτό δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον είτε να το επαναπροσεγγίσει είτε να το ανακαλύψει από την αρχή, μαζί με την εποχή που το σημάδεψε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα ντοκυμανταίρ, θα βρείτε το σχετικό αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)