Christmas with the Kranks (2004)


Ελληνικός τίτλος: Χριστούγεννα με το... ζόρι!

Χριστουγεννιάτικη κωμωδία της Columbia, σε σκηνοθεσία Τζο Ροθ, με τους Τιμ Άλλεν, Τζέημι Λη Κέρτις, Νταν Άυκρόυντ, Μ. Έμμετ Γουώλς, Τζέηκ Μπιούσεϋ, Ελίζαμπεθ Φρανζ.

Όταν η κόρη τους η Μπλαιρ τούς ανακοινώνει ότι θα πάει εθελόντρια στο Ειρηνευτικό Σώμα στη Νότιο Αμερική, τα πάντα αλλάζουν για την οικογένεια των Κρανκ. Η Νόρα πέφτει σε κατάθλιψη καθώς θα είναι τα πρώτα Χριστούγεννα που θα γιορτάσουν χωρίς την κορούλα τους, ενώ ο σύζυγός της ο Λούθερ έχει μια αναπάντεχη επιφοίτηση. Βάζει τα πάντα κάτω με χαρτί και με μολύβι και υπολογίζει ότι τα Χριστούγεννα κοστίζουν στην οικογένεια πολλά χρήματα, κάτι που με δεδομένη την απουσία της κόρης τους θα μπορούσε να αλλάξει. Έτσι, ανακοινώνει στη γυναίκα του την απόφασή του να πάνε κρουαζιέρα στην Καραϊβική ούτως ώστε και κάτι διαφορετικό να κάνουν και να εξοικονομήσουν χρήματα. Η Νόρα ενθουσιάζεται με την ιδέα οπότε και οι δυο τους ανακοινώνουν σε συναδέλφους, φίλους και γείτονες πως αυτή τη χρονιά οι Κρανκ θα παρακάμψουν τα Χριστούγεννα. Ούτε στολισμοί, ούτε δώρα, ούτε γιορτινό τραπέζι. Μόνο που υπολόγισαν χωρίς τον ξενοδόχο ή, στην προκειμένη περίπτωση, τη γειτονιά.

Μια πρωτότυπη ιδέα που βασίζεται στο βιβλίο "Skipping Christmas" του Τζων Γκρίσαμ (ναι, αυτού του Τζων Γκρίσαμ που έγραψε και κωμωδία εκτός από δικαστικά θρίλερ) μεταφέρεται χαριτωμένα αλλά και ανέμπνευστα στην οθόνη, αφήνοντας ως επί τω πλείστον τους δύο καλούς πρωταγωνιστές να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Κάπου ανάμεσα σε οικογενειακή κωμωδία και στη slapstick ατμόσφαιρα, η ταινία μοιάζει να αναζητά τους ρυθμούς της, αλλά κακά τα ψέματα, είναι διασκεδαστική. Λίγο πιο σφιχτό μοντάζ να είχε και κάπως περισσότερο να δικαιολογούσε το σενάριο την πεισματική άρνηση του συζύγου σε ορισμένες σκηνές, θα έβγαζαν όλα περισσότερο νόημα. Έχει όμως κάποιες πολύ αστείες σκηνές (ειδικά αυτήν με τα κάλαντα), ένα ζεστό φινάλε και ένα ευρύτερο γιορτινό πνεύμα που καλύπτουν τις όποιες ατέλειες. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)