All Is Bright (2013)


Ελληνικός τίτλος: Ένα δέντρο δεν φέρνει τα Χριστούγεννα
Εναλλακτικός τίτλος: Almost Christmas

Χριστουγεννιάτικη δραματική κομεντί της Sidney Kimmel σε σκηνοθεσία Φιλ Μόρισον, με τους Πωλ Τζιαμάτι, Πωλ Ραντ, Σάλλυ Χώκινς, Έημυ Λάντεκερ.

Αποφυλακισμένος με αναστολή ύστερα από 4 χρόνια που έκανε μέσα για ληστεία, ο Ντένις επιστρέφει στο σπίτι του στο Κεμπέκ, όπου μαθαίνει πως η μικρή του κόρη τον θεωρεί νεκρό, αφού η γυναίκα του -η οποία πλέον τα έχει με τον καλύτερό του φίλο- δεν άντεχε πλέον να βρίσκει άλλες δικαιολογίες για την απουσία του. Μην έχοντας ούτε πού να μείνει ούτε τρόπο να ζήσει, αφού δουλειές δεν υπήρχαν, φορτώνεται τελικά στο τέως κολλητό του και νυν σύντροφο της γυναίκας του να τον πάρει μαζί του στη Νέα Υόρκη για να τον βοηθήσει στην εποχιακή του δουλειά, πουλώντας χριστουγεννιάτικα δέντρα. 

Αλλοπρόσαλλο, τρυφερό και ευγενικό μέσα στη μιζέρια του φιλμάκι, που έχει να προτάξει πάνω από όλα τη συνύπαρξη του Τζιαμάτι με τον Ραντ ως το πιο απαράδεχτο επιχειρηματικό δίδυμο που υπήρξε ποτέ. Ο καθένας με τις "βαλίτσες" του παρελθόντος στους ώμους του, ψάχνουν να βρουν την άκρη σε μια κακάσχημη γωνιά της Νέας Υόρκης, προσπαθώντας να πουλήσουν τα έλατα που κουβάλησαν από τον Καναδά αλλά και να λύσουν τις προσωπικές τους εκκρεμότητες. Ξεχωριστή φιγούρα μέσα σε όλο αυτό η Σάλλυ Χώκινς στον ρόλο της ρωσίδας οικιακής βοηθού ενός ζεύγους οδοντιάτρων, την οποία ερμηνεύει με μια ειλικρινά ρεαλιστική αφέλεια και στοργή που σου ζεσταίνει την καρδιά. Ίσως το σενάριο εάν δεν έκανε διαρκείς στροφές γύρω από τις κόντρες των δύο πρωταγωνιστών είχε προτιμήσει να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τον μικρόκοσμο εκείνης της αφιλόξενης γειτονιάς, η ταινία να ξεχώριζε περισσότερο σε κάποιες έξτρα στιγμές της. Παρ' όλα αυτά, νιώθει αγάπη για τους ανθρώπους της, την οποία μοιράζει απλόχερα και στον θεατή, ακόμα κι όταν καταφεύγει σε αυτό το τόσο υπερβολικό μα και τόσο συγκινητικό φινάλε. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)