Come Away (2020)


Ελληνικός τίτλος: Μια φορά κι έναν καιρό

Οικογενειακή φαντασία σε σκηνοθεσία Μπρέντα Τσάπμαν, με τους Αντζελίνα Τζολί, Ντέηβιντ Ογελόγουο, Γκούγκου Μπάθα-Ρω, Άννα Τσάνσελορ, Κλαρκ Πήτερς, Μάικλ Κέην, Ντέρεκ Τζάκομπι.

Η 8χρονη Αλίκη, ο σκανδαλιάρης αδελφός της Πήτερ και ο μεγαλύτερός τους Ντέηβιντ περνούν μαγικά καλοκαίρια στην αγγλική εξοχή. Με την παρότρυνση των γονιών τους, αφήνουν τη φαντασία τους να ξεφεύγει, μετατρέποντας κάθε απλή στιγμή της ημέρας σε αξέχαστη περιπέτεια. Μόνο που όλα τα όμορφα πράγματα τελειώνουν και κάποια στιγμή, η τραγωδία χτυπά την πόρτα αυτής της ευτυχισμένης οικογένειας. Και κάπως έτσι, ο Πήτερ με την Αλίκη ταξιδεύουν στο γεμάτο κινδύνους Λονδίνο για να μαζέψουν χρήματα πουλώντας τα ευρήματά τους, κι όταν δεν τα καταφέρνουν, εκείνος δραπετεύει σε έναν μαγικό κόσμο μαζί με άλλα χαμένα αγόρια, ενώ εκείνη αναζητά παρηγοριά σε μια κουνελότρυπα που ανακαλύπτει στον κήπο τους. 

Μια έξυπνη ιδέα -φόρος τιμής στον Πήτερ Παν και στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων- δεν βρίσκει εξίσου έξυπνα τον δρόμο της προς τη μεγάλη οθόνη. Παρά τις καλύτερες των προθέσεων και το εξαιρετικό καστ που ερμηνεύει ακόμα και τους μικρούς ρόλους, το σενάριο και η σκηνοθεσία στέκουν με αμηχανία μπροστά σε αυτό το πάντρεμα της φαντασίας με την πραγματικότητα. Ως αποτέλεσμα το φιλμ φαντάζει αποστασιοποιημένο από την παραμυθένια του διάσταση και αναποφάσιστο ως προς το τέμπο και το ύφος της αφήγησης. Όταν αφήνεται όμως στην μαγεία του, τότε γίνεται απολαυστικό και βαθύτατα συγκινητικό, ιδιαίτερα όταν η ιστορία των δύο αυτών μικρών παιδιών γίνεται ένα με τους ήρωες των κλασσικών μυθιστορημάτων. Θα έλεγες πως η Μπρέντα Τσάπμαν, έχοντας σκηνοθετήσει δύο κορυφαία φιλμ κινουμένων σχεδίων ("Brave" των Disney/Pixar και "Ο Πρίγκηπας της Αιγύπτου" της Dreamworks), θα μπορούσε να διαχειριστεί άριστα το υλικό της και να το απογειώσει, μοιάζει όμως να εγκλωβίζεται στην αμηχανία του σεναρίου. Παρ' όλα αυτά, το "Μια φορά κι έναν καιρό" μιλά στην καρδιά με τον δικό του τρόπο, ενώ σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους μικρότερους σε ηλικία θεατές που θα αναζητήσουν στην πραγματικότητα τα ψήγματα αυτά της φαντασίας που λείπουν από τη ζωή όλων μας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)