Le pays d'où je viens (1956)


Ελληνικός τίτλος: Ο φίλος ήρθε τα μεσάνυχτα

Μουσική αισθηματική κομεντί της Cocinor, σε σκηνοθεσία Μαρσέλ Καρνέ, με τους Ζιλμπέρ Μπεκώ, Φρανσουάζ Αρνούλ, Ζαν Τουλού, Κλωντ Μπρασέρ, Μαντλέν Λεμπώ, Αντρέ Γκαμπριελό.

Προσπαθώντας να ξεφύγει από τους διώκτες του, ο απατεωνίσκος Ερίκ βρίσκει καταφύγιο σε μια μικρή κοινότητα της Γκρενόμπλ παραμονή Χριστουγέννων. Αδυνατώντας να καταλάβει τον λόγο που όλοι τον χαιρετούν στον δρόμο, ανακαλύπτει σε ένα καφέ τον Ζυλιέν, έναν νεαρό πιανίστα με τον οποίο μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Όταν μάλιστα γνωρίζει τυχαία την όμορφη Μαρινέτ, κρυφό αντικείμενο του πόθου του Ζυλιέν, οι παρεξηγήσεις αρχίζουν στη στιγμή και δεν σταματούν ποτέ.

Η πιο άγνωστη ταινία του Μαρσέλ Καρνέ, ξεχασμένη σχεδόν παντού και χωρίς καν να έχει κυκλοφορήσει σε DVD στη Γαλλία, το φιλμ δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα προηγούμενα του σκηνοθέτη. Η γκρίζα, ασπρόμαυρη και συννεφιασμένη τους ατμόσφαιρα δίνει εδώ τη θέση της στο ολόλαμπρο Technicolor, από το οποίο ο Καρνέ μοιάζει να μαγεύεται καθώς γυρίζει για πρώτη φορά σε χρώμα, και παραδίδεται άνευ όρων στη μαγική του λάμψη και τη γοητευτική ελαφρότητα της ρομαντικής κομεντί. Ταυτόχρονα, διασκευάζει μαζί με τον Μαρσέλ Ασάρ το σενάριο του Ζακ Εμμανουέλ καταφεύγοντας χαριτωμένα και στα ευρήματα του μπουλβάρ, καθώς πόρτες ανοίγουν-πόρτες κλείνουν βάζοντας τους αξιαγάπητους ήρωες να κυνηγούν την ίδια τους τη σκιά. Προσθέστε σε όλο αυτό την οικογενειακή ζεστασιά της παραμονής των Χριστουγέννων, δυο αξιαγάπητα πιτσιρίκια, τα μικρά αδελφάκια της Μαρινέτ, που είναι πεπεισμένα πως έχουν γνωρίσει το δεξί χέρι του Άι Βασίλη, τους ήχους από μελωδικά γαλλικά "σανσόν", τα κοστούμια του Κριστιάν Ντιόρ, χαριτωμένες καρτουνίστικες -στα όρια του σλάπστικ- πινελιές και μια αίσθηση από Χόλυγουντ των '50s και έχετε ένα γλυκό και ανάλαφρο φιλμάκι που σκορπάει απλόχερα ζεστασιά και χαμόγελο. Το ομότιτλο τραγούδι είναι all time classic.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)