The Santa Clause (1994)


Ελληνικός τίτλος: Ο Άγιος Βασίλης μου

Χριστουγεννιάτικη οικογενειακή ταινία φαντασίας της Disney, σε σκηνοθεσία Τζων Πάσκουιν, με τους Τιμ Άλλεν, Τζατζ Ράινχολντ, Γουέντυ Κρούσον, Έρικ Λόυντ, Ντέηβιντ Κράμχολτζ, Πήτερ Μπόυλ.

Ο Σκοτ Κάλβιν, επιτυχημένο στέλεχος σε εταιρεία παιχνιδιών, προσπαθεί να ισορροπήσει τη δουλειά του με τις υποχρεώσεις του ως χωρισμένος πατέρας του μικρού Τσάρλι, έχοντας μάλιστα ισχυρό ανταγωνισμό από τον νέο σύζυγο της τέως γυναίκας του. Παραμονή Χριστουγέννων, φτάνοντας πάλι καθυστερημένος από τη δουλειά, σκοπεύει να χαρίσει στον γιο του ένα όμορφο γιορτινό βράδυ, μόνο που όλα πάνε χάλια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μπροστά στα μάτια τους ο Άγιος Βασίλης γλιστρά και πέφτει από τη στέγη του σπιτιού του, αφήνοντας πίσω τη στολή του μισοθαμμένη στα χιόνια και το έλκυθρο παρκαρισμένο στα κεραμίδια. Και εντελώς ξαφνικά, από μία παρανόηση, ο Σκοτ Κάλβιν αναλαμβάνει τα χρέη του νέου Άγιου Βασίλη.

Τρυφερή, αγαπησιάρικη και γοητευτικά αφελής χριστουγεννιάτικη ταινία της Disney που την εποχή εκείνη έβρισκε πάλι τα πατήματά της στον κινηματογράφο, μετά από κάποια αδύναμα χρόνια που είχαν προηγηθεί. Τεράστια εισπρακτική επιτυχία που γέννησε δύο κινηματογραφικές συνέχειες αλλά και μία τηλεοπτική σειρά το 2022 για λογαριασμό της πλατφόρμας Disney+, o "Άγιος Βασίλης μου" συνδυάζει αρμονικά την οικογενειακή κωμωδία με το χριστουγεννιάτικο παραμύθι, έχοντας για μεγάλο της ατού τον Τιμ Άλλεν στον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και τον αξιαγάπητο πιτσιρικά τότε Έρικ Λόυντ που υποδύεται τον γιο του. Σαφέστατα και υπάρχουν σημεία που το σενάριο δεν βγάζει ακριβώς νόημα, σαφέστατα και ο ρυθμός θα απαιτούσε ένα πιο σφιχτοδεμένο μοντάζ, αλλά ποιος νοιάζεται όταν αφήνεσαι στη μαγεία της ιστορίας που σου επιτρέπει να φαντάζεσαι πως ο πατέρας του 7χρονου εαυτού σου είναι στην πραγματικότητα ο Άγιος Βασίλης και πως μαζί του ταξιδεύεις στον Βόρειο Πόλο και από εκεί στις στέγες όλου του κόσμου. Προς τιμήν του πάντως, είναι αρκούντως απενοχοποιημένο σε σχέση με πρόσφατα πολιτικώς ορθά εγχειρήματα ενώ οι διάλογοι είναι γραμμένοι κατά τέτοιον τρόπο που να ακούγονται αστείοι ακόμα και στα αυτιά των ενήλικων θεατών.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)