Christmas Jars (2019)


Χριστουγεννιάτικη οικογενειακή τηλεταινία σε σκηνοθεσία Τζόναθαν Ράιτ, με τους Τζένι Ρος, Μάρκιαν Τάρασιουκ, Τάρα Γέλαντ, Ζέρα Λέβερμαν, Νταγκ Μάρρεϋ, Ρον Λη.

H φιλόδοξη δημοσιογράφος Χόουπ Τζένσεν αποφασίζει να λύσει το μυστήριο με τα χριστουγεννιάτικα βαζάκια, τα οποία εμφανίζονται εδώ και χρόνια, ανώνυμα και γεμάτα με χρήματα, στην πόρτα αυτών που τα έχουν ανάγκη. Έχοντας βρει και η ίδια ένα τέτοιο βαζάκι να την περιμένει στην εξώπορτα λίγο μετά τη διάρρηξη στο διαμέρισμά της, ξεκινά τις έρευνές της στα social media θέλοντας να πάρει συνέντευξη και από άλλους ευεργετημένους. Όπως μαθαίνει, η καλοσύνη είναι μεταδοτική, οπότε η πράξη αυτή υιοθετείται από πολλούς πλέον, μόνο που κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν αυτός που το ξεκίνησε.

Πολύ ευχάριστη έκπληξη ήταν τούτο εδώ το φιλμάκι με ένα σενάριο που τα παντρεύει όλα: συναίσθημα, γιορτινή διάθεση, οικογενειακή ατμόσφαιρα, συγκίνηση και love story. Σε εντελώς διαφορετικό δρόμο από την πλειοψηφία των αντίστοιχων παραγωγών, αφήνει την αισθηματική σχέση να προκύψει σε δεύτερο πλάνο, συνοδεύοντας τη βασική ιστορία που πραγματεύεται την ανθρωπιά, την καλοσύνη και τους οικογενειακούς δεσμούς χωρίς φρου-φρου και έξτρα γιρλάντες. Συγκινητική η ανατροπή του φινάλε. 

Αυτό δε που έχει έξτρα ενδιαφέρον είναι πως η ταινία πήρε την έμπνευσή της από πραγματικά γεγονότα, καθώς η ιδέα να συγκεντρώνουν τα ψιλά της ημέρας σε ένα βαζάκι και να τα προσφέρουν τα Χριστούγεννα σε κάποιους που τα είχαν ανάγκη γεννήθηκε στο μυαλό του Τζέησον Φ. Ράιτ (απλή συνωνυμία με τον σκηνοθέτη της ταινίας) όταν από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων του 2004 συγκέντρωσε μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του $88 και κάτι ψιλά, τα οποία προσέφεραν ανώνυμα σε μια οικογένεια που τα χρειαζόταν. Το μυθιστόρημα "Christmas Jars" που ο ίδιος έγραψε έναν χρόνο αργότερα είχε τέτοια επιρροή στο κοινό που κατά τη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν η παράδοση με τα χριστουγεννιάτικα βαζάκια απλώθηκε σχεδόν παντού στις ΗΠΑ, ενώ εκτιμάται πως εντός της περιόδου 2005-2019 πρέπει να συγκεντρώθηκαν συνολικά γύρω στα $8 με $10 εκατ., όλα βγαλμένα από τα ψιλά και τα ρέστα της ημέρας αναρίθμητων νοικοκυριών σε ολόκληρη τη χώρα. Τέλος, ως προς την ταινία ειδικότερα, αξίζει να αναφερθεί πως μολονότι γυρισμένη για την τηλεόραση, έτυχε μιας ειδικής προβολής για μια νύχτα μόνο σε 807 κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)