La petite marchande d'allumettes (1928) (A/M) (Βωβό)


Ελληνικός τίτλος: Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

Δραματικό παραμύθι του Ζαν Ρενουάρ, με τους Κατρίν Εσλίνγκ, Ζαν Στορμ, Μανυέλ Ρααμπί.

Παραμονή πρωτοχρονιάς, ένα εξαθλιωμένο κοριτσάκι εξαναγκάζεται από τον πατέρα του να πουλάει σπίρτα καταμεσής του παγωμένου δρόμου. Αόρατη σχεδόν από την απάθεια και την αδιαφορία των περαστικών, η μικρή Κατρίν που τρέμει από το κρύο και την πείνα, σκέφτεται να ανάψει ένα σπίρτο για να ζεσταθεί. Και ξαφνικά, μέσα στη μικροσκοπική φλόγα του που τρεμοσβήνει, ένας άλλος, φωτεινός και αλλόκοτος κόσμος ανοίγεται μπροστά της.

Το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μεταφέρεται στο σινεμά από τον Ζαν Ρενουάρ, σε μια μεσαίου μήκους ταινία διάρκειας 40', που χαίρει τόσο της υψηλής αισθητικής αντίληψης του σκηνοθέτη όσο και μιας καταλυτικής ερμηνείας από την άυλη σχεδόν Κατρίν Εσλίνγκ. Αδυσώπητα ρεαλιστική μα και αφοπλιστικά φαντασιακή στα ονειρικά της μέρη, η ταινία αποτελεί ένα τραγικό πέρασμα από την τραγικότητα στην παραισθησιογόνο γαλήνη, μέσα από μια σειρά εικόνων και σεκάνς στημένων μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια, οι οποίες γεννούσαν ένα σινεμά διαρκώς ανανεωτικό, τολμηρό αλλά και υπερβατικό έναντι των συνθηκών και των περιορισμών της εποχής. Χρησιμοποιώντας μακέτες σε μικρογραφία, γυρίσματα σε στούντιο αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, ο Ρενουάρ απελευθερώνει την κάμερα από τα δεσμά της οθόνης και την απελευθερώνει σε τόπους και κόσμους λυτρωτικούς. Έχοντας για οδηγό του το σχεδόν σαν αγιογραφία πρόσωπο της πρωταγωνίστριάς του και με τεχνικές μοντάζ και οπτικών εφφέ που δίνουν στη φωτογραφία της ταινίας μια αίσθηση αέρινη, παραμυθένια αλλά και τραγικά επώδυνη, ξετυλίγει το κουβάρι της δικής του διασκευής στο εμβληματικό κείμενο του Άντερσεν. Η αντίστιξη του φωτός με το σκοτάδι, του ψύχους με τη ζεστασιά και του βλέμματος απόγνωσης με το απελπισμένα πλατύ χαμόγελο της Κατρίν μετατρέπουν την ταινία σε συνειδησιακή διαδρομή στα έγκατα της ανθρωπιάς και της ελπίδας, που τρεμοπαίζει το ίδιο αδύναμα με τη φλόγα από τα σπίρτα που κείτονται καμένα και νεκρά, γύρω από το κορμάκι της.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)