Τα σκαλοπάτια της ζωής (1962) (Α/Μ)

Φωτογραφία από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)


Δραματική ταινία της Νόβακ Φιλμς, σε σκηνοθεσία Νέστορα Μάτσα, με τους Ορέστη Μακρή, Λευτέρη Βουρνά, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Κατερίνα Βασιλάκου, Αθηνά Μιχαηλίδου, Αρτέμη Μάτσα, Ελένη Ζαφειρίου. 

Ο Γιώργος είναι αριστούχος φοιτητής στο Πολυτεχνείο, όπου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική κρυφά από τον πατέρα του, που θέλει να τον δει να ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση στο μπουζούκι. Επειδή ντρέπεται να αποκαλύψει ότι ο πατέρας του έχει λαϊκό κέντρο με μπουζούκια στον Πειραιά, αφήνει πάντοτε αναπάντητες ουσιαστικά τις ερωτήσεις που αφορούν την καταγωγή του, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει τίποτα για αυτόν η συμφοιτήτριά του η Λίζα, κόρη πλούσιας οικογένειας και ερωτευμένη μαζί του. Ο Γιώργος, που ήδη είναι αρραβωνιασμένος με μια κοπέλα από τη γειτονιά του, τραγουδίστρια στο κέντρο του πατέρα του, προσπαθεί να εξισορροπήσει τα προσωπικά του όνειρα με τις επιθυμίες του πατέρα του, αλλά και των δύο γυναικών που τον αγαπούν.

Ως ταινία, μολονότι φροντισμένη παραγωγή, δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τις μελό συνθήκες, με το σενάριο του Νέστορα Μάτσα και του Κώστα Ασημακόπουλου να βρίθει κλισέ μεγαλοστομιών για τους φτωχούς που δουλεύουν για το ψωμί τους και τους πλούσιους που τα βρήκαν όλα έτοιμα. Έχει, όμως, καλούς ηθοποιούς που δίνουν μια κάποια αληθοφάνεια σε όσα ξεστομίζονται, παρ' ό,τι ουσιαστικά η ιστορία είναι λίγη για να κρατήσει μια ολόκληρη ταινία -εξ ου και τα κάμποσα τραγουδάκια που ακούμε από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Ντόρα Γιαννακοπούλου. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)