Οι νέοι θέλουν να ζήσουν (1965) (Α/Μ)



Δραματική ταινία της Σταρ Φιλμ, σε σκηνοθεσία Νίκου Τζίμα, με τους Φαίδωνα Γεωργίτση, Σύλβα Χατζηγεωργίου, Αλεξάνδρα Λαδικού, Νότη Περγιάλη, Φοίβο Ταξιάρχη, Μπέττυ Αρβανίτη, Χριστόφορο Νέζερ. 

Δύο νέα ερωτευμένα παιδιά προσπαθούν να μαζέψουν τα χρήματα που απαιτούνται ώστε να φύγουν από το χωριό τους και να πάνε στην Αθήνα, τόσο για να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο όσο και για να παντρευτούν. Όμως, όταν εκείνος αποτυγχάνει στις εξετάσεις, ο πατέρας της κοπέλας, ο οποίος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά, αναγκάζεται να δεχτεί την πρόταση που του κάνει ένας ευκατάστατος συγχωριανός του και να του το χέρι της κόρης του.

Περισσότερο ηθογραφία παρά αισθηματικό δράμα, η ταινία μπορεί να καταγραφεί και στις "ανεξάρτητες" της εποχής, με τη σημερινή έννοια του όρου. Είναι εμφανής ο πολιτικός σχολιασμός της εποχής μέσα από την αφήγηση και -προς τιμήν της- είναι από τις μετρημένες στα δάχτυλα ταινίες των χρόνων εκείνων που τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά. Τι τα θες, τι τα γυρεύεις, όμως; Η πορεία του πράγματος ήταν προδιαγεγραμμένη. Η διαλυμένη και χωρίς ελπίδα Ελλάδα που περιγράφεται στο φιλμ οδηγήθηκε στη Χούντα δύο χρόνια αργότερα, ενώ το ίδιο καταδικασμένες ήταν τόσο η έκβαση της ερωτικής ιστορίας των δύο πρωταγωνιστών όσο και της ίδιας της ταινίας. Με ένα σενάριο αδύναμο που δεν κράτησε ποτέ του ξεκάθαρο χαρακτήρα, η ταινία παραπαίει μεταξύ της κοινωνικής καταγγελίας και του αισθηματικού δράματος, πέφτοντας όμως στην παγίδα των μελό συμβάσεων. Της αναγνωρίζεις, όμως, αυτήν την άλλη ματιά, που της δίνει μια ενδιαφέρουσα απόσταση από τις φασόν παραγωγές.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)