Ματωμένο ηλιοβασίλεμα (1959) (Α/Μ)



Δραματική ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, με τους Έφη Οικονόμου, Σπύρο Φωκά, Τζαβάλα Καρούσο, Κάκια Αναλυτή, Ανδρέα Ζησιμάτο, Μιχάλη Καλογιάννη. 

Ένα απρόσμενο (και εξίσου ακατάληπτο) τηλεγράφημα ταράζει την ηρεμία της Ντάινα Γούσταφσεν, που απολαμβάνει το τοπίο και τα αρχαία στους Δελφούς. Έτσι, φεύγει ξαφνικά για το βουνό όπου γνωρίζει και ερωτεύεται τον Γιάννο, έναν βοσκό που μετά από δυο μέρες θα παντρευόταν την κόρη του τσέλιγκα. Όμως, ο άντρας της την ακολουθεί.

Αν έγραφα ακόμα μια πρόταση τότε θα είχατε ολόκληρη την ταινία στη διάθεσή σας. Όχι απλά την υπόθεση, μα ολόκληρη την ταινία, αφού κυριολεκτικά τίποτα περισσότερο δεν συμβαίνει (ούτε καν λέγεται) σε όλη τη διάρκεια του φιλμ. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τι περνούσε από το μυαλό του Ανδρέα Λαμπρινού που αποφασίζει ξαφνικά από τις κομεντί με την Τζένη Καρέζη (Ταξίδι με τον έρωτα) και την Αλίκη Βουγιουκλάκη (Το κορίτσι με τα παραμύθια, Διακοπές στην Αίγινα) να γυρίσει αυτό το εστέτ βουκολικό δράμα, όπου τίποτα δεν εξηγείται, τίποτα δεν δικαιολογείται και τίποτα δεν συμβαίνει, αφού ό,τι είναι να συμβεί θα μπορούσε να είχε γίνει μέσα σε 15 λεπτά. Ακατάληπτο, αλαφροΐσκιωτο, με ερμηνείες αλλοπρόσαλλες, καταφεύγει σε στοιχεία κινηματογραφημένης αρχαίας τραγωδίας εκεί προς το φινάλε, και περισώζεται μόνο από τη μουσική του Κώστα Καπνίση και τους δύο πρωταγωνιστές της, την Έφη Οικονόμου και τον Σπύρο Φωκά που εδώ είναι πιο όμορφοι από ποτέ. Όλο το υπόλοιπο είναι άβυσσος (η ψυχή του σκηνοθέτη). Στην ταινία κάνει την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση η Κάκια Αναλυτή.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

  1. Υπέροχη ταινία, εκπληκτική σκηνοθεσία και εξαιρετικά τοπία και έθιμα της εποχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)