Incarnate (2016)


Ελληνικός τίτλος: Μετενσάρκωση

Ταινία τρόμου της IM Global, σε σκηνοθεσία Μπραντ Πέυτον, με τους Άαρον Έκχαρτ, Καρίς Βαν Χούτεν, Καταλίνα Σαντίνο Μορένο, Ντέηβιντ Μαζούζ. 

Ο Δρ. Έμπερ ανακάλυψε από μικρός πως έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στο μυαλό ανθρώπων που έχουν καταληφθεί από "δαίμονες". Συνεχίζει τη ζωή του αδιαφορώντας για τη μοναδική του αυτή ικανότητα, για να βρεθεί κάποια χρόνια αργότερα στο στόχαστρο μίας οντότητας που του στερεί γυναίκα και παιδί σε τροχαίο ενώ αφήνει τον ίδιο παράλυτο. Από τότε, χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να πάρει εκδίκηση, καθαρίζοντας το μυαλό των ανθρώπων που έχουν καταληφθεί, αναζητώντας ουσιαστικά την οντότητα που του κατέστρεψε τη ζωή. Έτσι, όταν μια εκπρόσωπος του Βατικανού τον προσεγγίζει για να βοηθήσει ένα μικρό αγόρι που έχει πέσει θύμα ενός Αρχιδαίμονα, ο Έμπερ πείθεται μόνο όταν όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι είναι ο ίδιος που είχε συναντήσει στο παρελθόν.

Κάτι πάει να πει η ταινία και κάπως προσπαθεί να ανανεώσει τη θεματολογία των δαιμόνων και των εξορκισμών, με μια διαφορετική προσέγγιση, πιο "επιστημονικής φαντασίας" παρά εκκλησιαστική. Ο κατεστραμμένος άντρας που εξορίζει το κακό από το μυαλό των θυμάτων του -πρωτίστως αποζητώντας εκδίκηση και όχι από την καλοσύνη της ψυχής του- προσδίδει στον κεντρικό ήρωα (Άαρον Έκχαρτ) μια "νουάρ" απόχρωση εγκατάλειψης, ενώ ενδιαφέρον έχουν αντίστοιχα και οι σκηνές μέσα στο μυαλό των θυμάτων. Όμως, υπάρχει μια βιασύνη στην ταινία που δεν επιτρέπει ούτε στις καταστάσεις να κορυφωθούν ούτε στον θεατή να ενδιαφερθεί για τους ήρωες. Ακόμα και ο βασικός "δαιμονισμένος", το μικρό αγόρι της ιστορίας (ο Ντέηβιντ Μαζούζ από το "Gotham"), μολονότι τρομακτικός κάποιες στιγμές, εμφανίζεται τόσο λίγο που τελικά δεν κατορθώνει να επιβληθεί. Χαμένη στις ενδιαφέρουσες προθέσεις της, η "Μετενσάρκωση" αποδεικνύει εμπράκτως πως μια καλή ιδέα δεν αρκεί για μια καλή ταινία. Θέλει και σενάριο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)