Complete unknown (2016)


Ελληνικός τίτλος: Άγνωστοι

Δραματική ταινία της Protagonist, σε σκηνοθεσία Τζόσουα Μάρστον, με τους Μάικλ Σάννον, Ρέητσελ Βάις, Κάθυ Μπέητς, Ντάννυ Γκλόβερ.

Ο Τομ και η γυναίκα του καλούν κάποιους φίλους για δείπνο. Είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη βραδιά, καθώς ο Τομ είναι σχεδόν έτοιμος να εγκαταλείψει τη δουλειά του και να ακολουθήσει τη γυναίκα του σε μια άλλη πολιτεία, όπου θα κάνει το μεταπτυχιακό της. Ξαφνικά, μπαίνει στο σπίτι τους η Άλις, συνοδός ενός φίλου τους, την οποία ο Τομ είναι πεπεισμένος ότι γνωρίζει, αλλά με άλλο όνομα. Εκείνη αρνείται ότι έχουν συναντηθεί στο παρελθόν, αλλά όταν φεύγει ο Τομ την παίρνει στο κατόπι. Αυτό που ακολουθεί είναι μια ολονύχτια οδύσσεια ενός άντρα έτοιμου να αναθεωρήσει τα πάντα και μιας γυναίκας που έχει ζήσει για χρόνια ολόκληρα με "δανεικές' ταυτότητες, αλλάζοντας μορφή, όνομα και ζωή όποτε το ήθελε.

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, τόσο ο σκηνοθέτης (κινηματογραφικά γνωστός μας μόνο από το "Κεχαριτωμένη Μαρία" του 2004, αλλά με έντονη τηλεοπτική δράση) όσο και ο συνεργάτης του στο σενάριο, Τζούλιαν Σέπαρντ, δεν έχουν ούτε αυτοί κάποια κατασταλαγμένη άποψη. Μολονότι η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, η ταινία γίνεται έρμαιο της ακατάπαυστης φλυαρίας της, χωρίς ποτέ όσα λέγονται να αποκτούν ουσία. Τιμιότατες οι προσπάθειες των δύο πολύ καλών πρωταγωνιστών, αλλά πώς να εμβαθύνουν σε χαρακτήρες τόσο ελλειμματικούς και αντιπαθείς (ιδίως της "Άλις"), όταν τίποτα δεν φαίνεται να δικαιολογεί τις πράξεις τους. Σαν θεατρικό που θέλει τους ηθοποιούς του απλά να ξεστομίζουν όμορφα λόγια, η ταινία κυλάει όλην εκείνη τη νύχτα, χωρίς να σε κάνει ποτέ να την πιστέψεις ή να ενδιαφερθείς για τους ήρωές της. Με βασικό φταίχτη το σενάριο αυτό καθ' εαυτό, τουλάχιστον -εκτός από τους λαμπερούς μπροστάρηδες πρωταγωνιστές της- έχει ατμόσφαιρα, και κάποιες καλές στιγμές, όπως τη συνάντησή τους με εκείνο το ηλικιωμένο ζευγάρι, που όμως ούτε λειτουργεί εξελικτικά στην αφήγηση ούτε είναι αρκετή για να σώσει την ταινία από το αδιάφορο εν τέλει στόρυ της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)