Crooked house (2017)


Ελληνικός τίτλος: Δέκα ύποπτοι για φόνο

Θρίλερ μυστηρίου σε σκηνοθεσία Ζιλ Πακέ-Μπρέννερ, με τους Μαξ Άιρονς, Στέφανι Μαρτίνι, Γκλεν Κλόουζ, Χόνορ Νήφσυ, Κριστίνα Χέντρικς, Τέρενς Σταμπ, Τζούλιαν Σαντς, Γκίλιαν Άντερσον, Κρίστιαν ΜακΚέυ, Αμάντα Άμπινγκτον, Πρέστον Νάυμαν, Τζων Χέφερναν, Τζέννυ Γκάλογουέη. 

Γιος διάσημου αστυνόμου της Σκότλαντ Γυαρντ, τέως διπλωματικός υπάλληλος και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο Τσαρλς Χέυγουωρντ αναλαμβάνει διστακτικά μια νέα υπόθεση, η οποία όχι μόνο θα του αποφέρει κάποια χρήματα αλλά και θα ενισχύσει θετικά την αναγνωρισιμότητά του: μια παλιά του ερωμένη, η Σοφία ντε Χάβιλαντ, εμφανίζεται στο γραφείο του και του ανακοινώνει πως ο θάνατος του παππού της, του μεγιστάνα Αριστείδη Λεωνίδα, εκτιμάται πως είναι φόνος. Έτσι, του ζητά να πραγματοποιήσει ο ίδιος τις αρχικές έρευνες, προτού εμπλακεί η αστυνομία και η υπόθεση μετατραπεί σε σκάνδαλο. Ο Τσαρλς δέχεται και επισκέπτεται την έπαυλη του Λεωνίδα, για να συναντήσει μια απόλυτα δυσλειτουργική οικογένεια, με μυστικά και κίνητρα που εύκολα καθιστούν τους πάντες ενόχους.

Εν συντομία: Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές-Δέκα ύποπτοι για φόνο: Σημειώσατε 2. Εκεί που η φιλαρέσκεια του Κέννεθ Μπράνα εκτροχίασε το μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι, εδώ η σεμνή προσέγγιση του γάλλου σκηνοθέτη Ζιλ-Πακέ Μπρέννερ αναδεικνύει το μυστήριο και τους χαρακτήρες, με απόλυτη συγκέντρωση στο θέμα του και στην ιστορία του. Δεν ανακαλύπτει την Αμερική σκηνοθετικά, ούτε παρουσιάζει σειρά ευρημάτων που οδηγούν σε οσκαρικές ερμηνείες, πράττει όμως το αυτονόητο: Διαβάζει κινηματογραφικά το βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι, αναγνωρίζοντας ότι δεν έχει να κάνει με διαμάντι της πεζογραφίας, το ερμηνεύει κινηματογραφικά στο μυαλό του, και το οπτικοποιεί με αγάπη και σεβασμό. Ούτε προσπαθεί να υπερβεί το πρωτότυπο υλικό του, ούτε να απομακρυνθεί από αυτό καταφεύγοντας σε σκηνοθετικά τρυκ ή άλλα τεχνάσματα. Έχοντας ως αρωγό τον έμπειρο Τζούλιαν Φέλλοους (O Πύργος του Ντάουντον) στο σενάριο, για το οποίο συνεργάστηκαν επίσης ο Τιμ Ρόουζ Πράις και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, στήνει μια αξιοπρεπή και χαριτωμένη στο σύνολό της ταινία μυστηρίου, η οποία λειτουργεί από την αρχή μέχρι το τέλος. 

Το έμπειρο και πλήρως αναγνωρίσιμο καστ, τιμά την παράδοση που θέλει μόνο γνωστούς ηθοποιούς να ερμηνεύουν κάθε ρόλο σε ταινίες της Άγκαθα Κρίστι, ενώ αποδίδει σωστά τον κάθε χαρακτήρα, τόσο τραγικά όσο και με λεπτές δόσεις βρετανικού χιούμορ. Δεν είναι βαρύγδουπο το φιλμ, ίσα-ίσα που κάποιες φορές φαίνεται πως δεν παίρνει τον εαυτό του και πολύ στα σοβαρά και το διασκεδάζει όσο πρέπει και εκεί που πρέπει, με αποτέλεσμα να το διασκεδάζουμε και εμείς. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)