The bookshop (2017)


Ελληνικός τίτλος: Το βιβλιοπωλείο της κυρίας Γκριν

Δραματική ταινία της Celsius, σε σκηνοθεσία Ιζαμπέλ Κοϊξέτ, με τους Έμιλυ Μόρτιμερ, Μπιλ Νάι, Πατρίσια Κλάρκσον, Χόνορ Νήφσυ, Τζέημς Λανς. 

Η Φλόρενς Γκρην, έχοντας χάσει τον άντρα της πρόσφατα, εγκαθίσταται σε μια μικρή παραθαλάσσια αγγλική πόλη, όπου αγοράζει ένα παλιό σπίτι, το οποίο σκοπεύει να μετατρέψει σε βιβλιοπωλείο. Μόνο που οι κάτοικοι του Χάρντμπορο του 1959 υποδέχονται την ίδια αλλά και το εγχείρημά της με δυσπιστία. Όσο περνά ο καιρός, η κυρία Γκρην συνειδητοποιεί πως μεγαλύτερος εχθρός της είναι μια τοπική αρχόντισσα, η Βάιολετ Γκάμαρτ, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να της πάρει το κτίριο μέσα από τα χέρια. 

Είναι απίστευτο πώς μια τόσο βρετανική ταινία είναι στην ουσία ισπανική παραγωγή. Το βιβλίο της Πηνέλοπε Φιτζέραλντ δίνει την ευκαιρία στην καταλανή σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα να δημιουργήσει ένα τόσο βρετανικό φιλμ που περιγράφει αριστοτεχνικά τόσο την εποχή όσο και τους ανθρώπους της, την ίδια στιγμή που δίνει το στίγμα μιας αποστασιοποιημένης συναισθηματικά και ψυχρής στη βάση της κοινωνίας, χαμένης στα μικροσυμφέροντα και στην καθεστηκυία τάξη. Η ταινία σάρωσε τις υποψηφιότητες ενώ κέρδισε πολλά βραβεία στην Ισπανία συμπεριλαμβανομένων των τριών μεγάλων "Γκόγια": καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου. 

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της βρίσκεται ακριβώς στην ταυτότητα της δημιουργού της, καθώς επειδή ακριβώς δεν είναι Βρετανή, στέκει επάνω από τα γεγονότα και τις καταστάσεις προσπαθώντας να ερμηνεύσει αυτήν την "ψυχροπολεμική" πάλη των τάξεων στη μεταπολεμική Αγγλία, καθώς και τον φόβο απέναντι στο "νέο" και στον "ξένο" που ήρθε να εγκατασταθεί στα χωράφια τους. Έτσι, ο τόνος της ταινίας αποκτά περισσότερο σκοτεινές αποχρώσεις και επικεντρώνει στους ανθρώπους, διαφοροποιημένος από το ύφος μιας παραγωγής του BBC, λόγου χάρη, που θα επένδυε σε ένα λεπτό, ειρωνικό χιούμορ για να περιγράψει τα ίδια ακριβώς γεγονότα, περισσότερο ως "inside joke" μιας βρετανικής παραγωγής για βρετανούς θεατές. 

Συμπαθέστατη και εύθραυστη η Έμιλυ Μόρτιμερ στον ρόλο της Φλόρενς Γκρην, άρχοντας ο Μπιλ Νάι, ξένος στον ίδιο τον τόπο του, επικίνδυνα καθώς πρέπει η Πατρίσια Κλάρκσον στην οποία αξίζει μετά τις επιλογές της των τελευταίων χρόνων το βραβείο "Τασσώ Καβαδία". Στην ταινία πρωταγωνιστεί και η πιτσιρίκα Χόνορ Χήφσυ που είδαμε πρόσφατα στο "Δέκα ύποπτοι για φόνο".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)