The cakemaker (2017)


Ελληνικός τίτλος: Κρυφή συνταγή

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Οφίρ Ραούλ Γκρέηζερ, με τους Σάρα Άντλερ, Τιμ Κάλκχοφ, Ζοχάρ Στράους, Ρόυ Μίλλερ, Σάντρα Σαντέ. 

Ο Τόμας, ένας νεαρός ζαχαροπλάστης, εργάζεται σε ένα μικρό καφέ στο Βερολίνο, όπου συχνάζει ως πελάτης ο Όρεν. Ισραηλινός στην καταγωγή, παντρεμένος και με παιδί, ο Όρεν ταξιδεύει συχνά στη γερμανική πρωτεύουσα για δουλειές και φροντίζει πάντα να περάσει από το ζαχαροπλαστείο που δουλεύει ο Τόμας, τόσο για τα γλυκά του, όσο και για τον ίδιο. Οι δυο άντρες ερωτεύονται και διατηρούν μια σιωπηλή σχέση εξ αποστάσεως, για να συναντιούνται μόνο όταν ο Όρεν ταξιδεύει στο Βερολίνο. Η σχέση αυτή κρατάει έναν χρόνο σχεδόν, κι όταν ο Όρεν εξαφανίζεται άνευ λόγου και αιτίας, ο Τόμας πηγαίνει στην εταιρεία όπου εργάζεται και μαθαίνει ότι σκοτώθηκε σε δυστύχημα. Λίγους μήνες αργότερα, βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ και επισκέπτεται το καφέ που διατηρεί η χήρα του Όρεν. Προσποιούμενος τον φοιτητή, ζητάει μάλιστα να πιάσει δουλειά και η τύχη τα φέρνει να τα καταφέρει. Μόνο που ο αδελφός του νεκρού θεωρεί ταμπού την παρουσία ενός γερμανού υπαλλήλου σε ένα συντηρητικό εβραϊκό καφέ και μάλιστα με πιστοποίηση Κόσερ (εβραϊκή λέξη που σημαίνει "κατάλληλος" και πιστοποιεί ότι τα προϊόντα που πωλούνται καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους, πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις του εβραϊκού νόμου). Παρ'όλα αυτά, ο Τόμας και η Άνατ έρχονται σταδιακά κοντά, ενώ με τα γλυκά του καταφέρνει να αυξήσει την πελατεία του καφέ. Για πόσο, όμως, μπορεί να κρατήσει αυτή η μασκαράτα;

Πρόκειται για μια από τις πλέον σπαρακτικές και καλογυρισμένες αισθηματικές ταινίες που είδατε πρόσφατα, και μάλιστα περίτεχνα γυρισμένη, με πολλή ψυχούλα και μίλια μακριά από τις μελό συμβάσεις. Ο Τόμας, μόνος ουσιαστικά στη ζωή και συντετριμμένος από την απώλεια του Όρεν, προσπαθεί να γεμίσει το κενό του θανάτου του με την ψευδαίσθηση να γίνει μέλος της δικής του οικογένειας, καθ'οιονδήποτε τρόπο. Την ίδια στιγμή, η Άνατ, καταπιεσμένη από το αυστηρό θρησκευτικό περιβάλλον της οικογένειας του άντρα της, βλέπει στον Τόμας μια ευκαιρία ανάπαυλας, και μια ελπίδα για ένα πιο ανάλαφρο και "γλυκό" μέλλον. Είναι, βλέπετε, τόσο λειτουργική η παρουσία των γλυκών στην ταινία που αποκτούν μια ξεχωριστή παρουσία, απόλυτα δεμένη με την εξέλιξη της ιστορίας και χωρίς περιττούς συμβολισμούς. Από το κοντινό στην τούρτα black forest που τρώει ο Όρεν στο βερολινέζικο ζαχαροπλαστείο λίγο πριν το πρώτο του ραντεβού με τον Τόμας, μέχρι εκείνη την εξαίσια ερωτική σκηνή στην κουζίνα, τα γλυκά είναι η πεμπτουσία του φιλμ και αυτά που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά μεταξύ τους, δημιουργώντας αναλλοίωτους δεσμούς. Ταυτόχρονα είναι και το μοναδικό που ξέρει να κάνει πολύ καλά ο Τόμας, ένας άνθρωπος μοναχικός στην ουσία, λιγάκι φοβισμένος, και χωρίς οικογένεια, που ξέρει να δίνει χαρά (και ενδεχομένως να σαγηνεύει) μόνο μέσα από τα γλυκά του. 

Μόνο που τα γλυκά του (και ό,τι αυτά συνεπάγονται) είναι ταμπού για τον αυστηρό εβραϊκό νόμο. Πόσο μάλλον η καταγωγή του που κάνει τον γαμπρό της Άνατ να φρικάρει, ειδικά όταν συνειδητοποιεί ότι ένας Γερμανός άναψε τον φούρνο στο μαγαζί της κουνιάδας του (έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τις προδιαγραφές Κόσερ, ένας μη Εβραίος απαγορεύεται να ανάψει τον φούρνο, ενώ αν πρόκειται να ετοιμάσει αυτός το φαγητό, επιτρέπεται μόνο υπό την επίβλεψη ενός Εβραίου). Και κάτι τέτοια, μικρά και ανθρώπινα, είναι που δίνουν προβάδισμα ψυχής στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Οφίρ Ραούλ Γκρέηζερ που υπογράφει και το σενάριο. Πιάνεται από τον έρωτα δύο ανθρώπων και στήνει ένα ολόκληρο οικογενειακό δράμα, με θρησκευτικό/πολιτικό σχολιασμό, χωρίς να χάσει ποτέ την ανθρώπινη ουσία. Γοητευτικά αμήχανος με μια φοβισμένη αθωότητα στην έκφραση ο Τιμ Κάλκχοφ στον ρόλο του Τόμας, καταλυτική η Σάρα Άντλερ στον ρόλο της Άνατ (την είχαμε απολαύσει σχετικά πρόσφατα και στο Foxtrot), ενώ σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη η σύντομη παρουσία της Σάντρα Σαντέ, που υποδύεται τη μητέρα του Όρεν. Υπέροχες οι μελωδίες του Ντομινίκ Σαρπαντιέ, θα σας κάνουν αναμφισβήτητα να αναζητήσετε το soundtrack.

Ως η άσχετη πληροφορία της ημέρας, αν προσέξετε στην κουζίνα της Άνατ, στο επάνω ράφι θα δείτε δύο τενεκέδες που γράφουν "Ελιές θρούμπες Θάσου".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)