Ο μικρός δραπέτης (1968) (Α/Μ)




Δραματική ταινία της Finos, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσιώλη, με τους Νίκο Οικονομίδη, Μαρία Παπαϊωάννου, Άγγελο Αντωνόπουλο, Αΐνα Μάουερ, Μαρία Φωκά. 

Ένας έφηβος δραπετεύει από το αναμορφωτήριο όπου κρατείται για κλοπή αυτοκινήτου, με σκοπό να πάει στην Αθήνα για να βρει τη μητέρα του. Πληγωμένος από τον χωρισμό των γονιών του αλλά και τη σκληρή συμπεριφορά της γιαγιάς του, ο μικρός Αλέξης βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι της μικρούλας Μαρίας, η οποία με τη βοήθεια του αδελφού της και των φίλων τους θα τον βοηθήσουν εν αγνοία των οικογενειών τους.

Και να που η Finos τολμά να γυρίσει μια ταινία με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά και μάλιστα να εμπιστευθεί το εγχείρημα σε έναν νέο σκηνοθέτη, τον Σταύρο Τσιώλη. Με τα σημερινά δεδομένα, θα έλεγε κανείς ότι γύρισε μια "ανεξάρτητη" παραγωγή, κάτω όμως από την ομπρέλα του στούντιο, και με τον Μάρκο Ζέρβα να έχει την επίβλεψή της. Στους πρώτους ρόλους συναντάμε μικρά παιδιά, τα οποία δεν συνέχισαν την καριέρα τους στο σινεμά (και μάλιστα κρίμα, ειδικά για τον Νίκο Οικονομίδη που κρατά τον πρώτο ρόλο, ο οποίος και φάτσα έχει και "τα λέει" στην κάμερα), την ίδια στιγμή που επιστρατεύονται γνωστοί ηθοποιοοί για τους β' ρόλους, ενώ ανατίθεται στον Κώστα Καπνίση να γράψει την πολύ καλή μουσική του φιλμ. Μολονότι το εγχείρημα έχει όλα τα συστατικά της επιτυχίας, το σενάριο που έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, πέφτει σε μελό παγίδες, με μπόλικο κλάμα και μεγαλοστομίες -ύφος που δεν συνάδει γενικότερα με τη Finos. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μοναδικό στο είδος του, κάτι που αποδεικνύει την τόλμη και τον δημιουργικό πειραματισμό της Εταιρείας σε είδη που άλλες δεν άγγιζαν.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)