Ένας ζόρικος δεκανέας (1964) (Α/Μ)



Κωμωδία της Ι.Ν. Φιλμς, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαριόλη, με τους Κώστα Χατζηχρήστο, Μάρθα Καραγιάννη, Κούλη Στολίγκα, Νέλλη Παππά, Μάγια Μελάγια, Γιώργο Τσιτσόπουλο, Νίκο Φέρμα, Αλέκα Στρατηγού. 

Ο δεκανέας Θανάσης Πρασινάδας είναι ο υπασπιστής ενός αυστηρού Συνταγματάρχη, ο οποίος συμπεριφέρεται στον γιο του και την ανιψιά του σαν να ήταν φαντάροι στον στρατώνα του. Ο Θανάσης, που είναι ερωτευμένος με την οικιακή βοηθό του αφεντικού του, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να εξομαλύνει τις εντάσεις, ενώ προσποιείται ότι εκτελεί τις διαταγές του Συνταγματάρχη κατά γράμμα. Κι ενόσω πάει να μπαλώσει τις ερωτοδουλειές γιου και ανιψιάς, πέφτει τυχαία επάνω σε μια υπόθεση κατασκοπίας.

Κωμωδία συνόλου, με ύφος δανεισμένο από το γαλλικό μπουλβάρ (εντάξει, όσο πατάει η γάτα), γραμμένη και γυρισμένη επάνω στον Κώστα Χατζηχρήστο που ηγείται με τους αυτοσχεδιασμούς του και την ορμή του. Είναι έξυπνη η ιδέα των κατασκόπων και πώς αυτή μπλέκεται στην εξέλιξη του έργου, δυστυχώς, όμως, δεν την εκμεταλλεύονται όσο θα έπρεπε, μολονότι είναι αυτές οι σκηνές που έχουν τον καλύτερο ρυθμό και βγάζουν πιο αβίαστα το γέλιο. Παρ' όλα αυτά, αναγνωρίζεις στο σενάριο του Ηλία Λυμπερόπουλου μια ατακαδόρικη διάθεση και κινηματογραφικό ρυθμό, στοιχεία που υποστηρίζονται κατά το δυνατόν και από τη σκηνοθεσία. 

Η ταινία που είναι γυρισμένη στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί παραγωγή της Ι.Ν. Φιλμς, με άλλα λόγια του Ιάσονα Νόβακ, ο οποίος φαίνεται να εδώ να "αυτονομείται" από τον Μαυρίκιο και τον Χρήστο, και την Νόβακ Φιλμ. Εάν ψάξετε προσεκτικά με το βλέμμα σας θα βρείτε και τον Τόλη Βοσκόπουλο σε ρόλο κομπάρσου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)