Μάντεψε τι κάνω... τα βράδια (1984)


Εναλλακτικός τίτλος: Ο ανοιχτομάτης

Κωμωδία της Γιώργος Καραγιάννης & Σια, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χαρτοματζίδη, με τους Στάθη Ψάλτη, Καίτη Φίνου, Νίκο Ρίζο, Ρένα Παγκράτη, Ευαγγελία Σαμιωτάκη. 

Ο Κοσμάς είναι επαγγελματίας ζητιάνος, εξαιρετικός στη δουλειά του, ώστε όλοι στην πιάτσα να τον αναγνωρίζουν ως κορυφαίο και άτυπο ηγέτη τους. Είναι τέτοια η ζέση του για το ζητιανιλίκι και τέτοιο το ταλέντο του, που αποφασίζει να το κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές, δημιουργώντας την πρώτη σχολή για ζητιάνους, ώστε νέοι και επίδοξοι επαγγελματίες να επωφεληθούν από τις γνώσεις του. Ζητιάνος το πρωί, κοσμοπολίτης το βράδυ, ο Κοσμάς γνωρίζει τυχαία σε μια νυχτερινή του έξοδο τη Λίζα, την οποία και ερωτεύεται χωρίς όμως να γνωρίζει ότι είναι απατεώνισσα που μαζί με τον συνεργό της του στήνουν κομπίνα για να του φάνε λεφτά.

Ήταν η εποχή που -καλώς ή κακώς- ο Στάθης Ψάλτης ό,τι και να άγγιζε γινόταν χρυσός, την ίδια στιγμή που η Γ. Καραγιάννης & Σια γύριζε τη μία ελληνική ταινία μετά την άλλη, τόσο με τον ίδιο όσο και με τον Σωτήρη Μουστάκα (στις κωμωδίες) ενώ δεν έλειπαν και τα κοινωνικά/αστυνομικά δράματα (καταγγελίας τις περισσότερες φορές). Τα αποτελέσματα στην πλειοψηφία τους ήταν ολέθρια, όμως στην προκειμένη περίπτωση, και μολονότι ποτέ μου δεν υπήρξα φαν του Ψάλτη, το εγχείρημα καταγράφει επιτυχημένες στιγμές, καθώς μέσα στη σάχλα του βγάζει γέλιο, ενώ αυτή που πραγματικά απολαμβάνεις είναι η Ρένα Παγκράτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)