Mr. Klein (1976)


Ελληνικός τίτλος: Ο κ. Κλάιν (Μίστερ Κλάιν)

Δραματική ταινία αγωνίας σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Λόουζυ, με τους Αλαίν Ντελόν, Μάικλ Λόνσντέηλ, Μάσιμο Τζιρότι, Ζαν Μορώ. 

Παρίσι, 1942. Ο γοητευτικός Ρομπέρ Κλάιν κάνει χρυσές δουλειές αγοράζοντας κοψοχρονιάς έργα τέχνης από Εβραίους οι οποίοι αναγκάζονταν να μαζέψουν λεφτά για να εγκαταλείψουν την κατεχόμενη Γαλλία. Η άνετη ζωή του, όμως, διαταράσσεται όταν η συνωνυμία του με έναν άλλο Ρομπέρ Κλάιν, εβραϊκής καταγωγής και, καθώς προκύπτει, μέλος της Αντίστασης, θέτει τον ίδιο σε κίνδυνο, αφού αρχίζει να τον ερευνά η Αστυνομία. Τώρα, ο κύριος Κλάιν πρέπει να αποδείξει τη γαλλική του καταγωγή, προτού συλληφθεί ως Εβραίος, ενώ η προσπάθειά του να εντοπίσει τον άλλο κ. Κλάιν μετατρέπεται σε εμμονή.

Είναι αξιοθαύμαστο πώς ένας αμερικανός σκηνοθέτης, με το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Μεγάλη Βρετανία γυρίζει μια τόσο "γαλλική" ταινία, όχι μόνο θεματολογικά αλλά και σε ύφος. Η ταινία είναι εμποτισμένη από το κλίμα κατάθλιψης στο υπό την Κυβέρνηση του Βισί Παρίσι, την εποχή που οι διάφοροι κ. Κλάιν απολάμβαναν μιας αδικαιολόγητης ευμάρειας καθώς θεωρούσαν ότι τα γεγονότα δεν θα τους άγγιζαν ποτέ. Διωγμένος και ο ίδιος ο Λόουζυ από της ΗΠΑ, όπου τον ερευνούσε η επιτροπή του ΜακKάρθυ, κινηματογραφεί τους ήρωες και τα τοπία με μια απειλητική ηρεμία που κλιμακώνεται όσο το φιλμ οδεύει προς το τραγικό του τέλος. 

Έχοντας στα χέρια του ένα εξαιρετικό και πλήρως κινηματογραφικό σενάριο (Φράνκο Σολίνας σε συνεργασία με τον Φερνάντο Μοράντι), ο Λόουζυ βυθίζει σταδιακά τον κ. Κλάιν στην Κόλαση, έξοχα ερμηνευμένο από τον Αλαίν Ντελόν. Στιβαρός, εγωπαθής, αλλά όσο περνά η ώρα εύθραυστος και εμμονικός, ο Ντελόν δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του, πλαισιωμένος από ένα καστ ολοκληρωμένων β' ρόλων, που εν πολλοίς θυμίζουν τραγικές καρικατούρες των ανθρώπων της εποχής, ίδιες με τις τραβεστί ερμηνεύτριες σε αυτήν την υπέροχη σεκάνς στο καμπαρέ. Με τον χρόνο να κυλάει εναντίον του, είναι πλέον επιβεβλημένη ανάγκη ο κ. Κλάιν να ανακαλύψει κυριολεκτικά το alter ego του, και μαζί του τον πραγματικό εαυτό σε μια επικίνδυνη θάλασσα από ψέματα και δοσίλογους. 

Θρίλερ αγωνίας και ταυτόχρονα ιστορικό ντοκουμέντο, ο κ. Κλάιν απέτυχε παταγωδώς στην πρώτη προβολή του (στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα), κατόρθωσε όμως να κερδίσει τα βραβεία Σεζάρ σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας. Παραγκωνισμένο μέσα στα χρόνια, σήμερα μπορούμε να το αναγνωρίσουμε ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες του Τζόζεφ Λόουζυ και έναν από τους καλύτερους ρόλους του πρωταγωνιστή του. Για την ιστορία, να πούμε πως έχασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες από τον "Ταξιτζή".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)