Κοινωνία ώρα μηδέν (1966) (Α/Μ)



Δραματική περιπέτεια της Finos, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, με τους Νίκο Κούρκουλο, Μαίρη Χρονοπούλου, Ανδρέα Μπάρκουλη, Ζώρα Τσάπελη, Τασσώ Καββαδία, Κώστα Καζάκο, Φλορέτα Ζάννα, Άγγελο Αντωνόπουλο. 

Μετά την πτώση ενός αεροσκάφους από την οποία σκοτώνονται 28 άτομα, η διοίκηση της εταιρείας προσεγγίζει τον αρχηγό της Πολιτικής Αεροπορίας και του ζητά να βγει ένα πόρισμα θετικό προς αυτήν. Εκείνος με τη σειρά του, αποφασίζει να αναθέσει τις έρευνες στον αδελφό του, τέως πιλότο πολεμικών αεροσκαφών, και νυν μέθυσο χαρτοπαίκτη, παντρεμένο με τη κόρη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Θα το πω ακόμη μία φορά, κι ας κοροϊδεύουν οι "καλλιτεχνικοί": ο Νίκος Φώσκολος υπήρξε ένας από τους καλύτερους σεναριογράφους του ελληνικού σινεμά, και ίσως ο μόνος που πήγε τη θεματογραφία του ένα βήμα παραπέρα. Αν, απλά, τα χρόνια εκείνα υπήρχε κάποιος editor να του "μαζεύει" τους μονολόγους και τα κηρύγματα, τότε θα μιλούσαμε για εξαιρετικά σενάρια. Επί του προκειμένου, έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, και πολύ στιβαρούς χαρακτήρες των οποίων το παρελθόν και τη συμπεριφορά τους αντιλαμβάνεσαι απόλυτα. Ένας κυρίαρχος Νίκος Κούρκουλος στον πρώτο ρόλο γεμίζει την οθόνη, προσδίδοντας ειδικό βάρος στον ήρωα που ενσαρκώνει, ενώ δίπλα του, η Μαίρη Χρονοπούλου είναι απλά εξαιρετική, κι ας μην είναι πρώτος ο ρόλος της. Μεγάλη παραγωγή, για τα δεδομένα της, είχε επιστρατευθεί παλιό αεροσκάφος της αεροπορίας που μεταμορφώθηκε στο κουφάρι του επιβατηγού που έπεσε, ενώ εντυπωσιάζει το μακιγιάζ του Νίκου Ξεπαπαδάκου στη σκηνή όπου ο Νίκος Κούρκουλος βλέπει με τη φαντασία του, σαν ζόμπι, τα πτώματα των παραμορφωμένων επιβατών του αεροσκάφους να τον πλησιάζουν.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)