Ο άνθρωπος του τραίνου (1958) (Α/Μ)



Δραματική ταινία της Όλυμπος Φιλμ, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, με τους Γιώργο Παππά, Άννα Συνοδινού, Μιχάλη Νικολινάκο, Δήμο Σταρένιο, Μάρω Κοντού, Ζωρζ Σαρρή, Γιώργο Γαβριηλίδη. 

Η Μαντώ μαζί με τον μεγαλύτερο σε ηλικία σύζυγό της και παρέα φίλων ξεκινούν από την Αθήνα για ένα τριήμερο στο Ναύπλιο, με σκοπό να παρακολουθήσουν και παράσταση στην Επίδαυρο. Στη διαδρομή, καθώς έχουν κάνει στάση σε μια διάβαση, βλέπει στο παράθυρο του τραίνου που περνά έναν άντρα από το παρελθόν της και όλα ξαφνικά αλλάζουν. 

Σε σενάριο του Γιάννη Μαρή (που υπογράφει ως Γιάννης Μαρής Τσιριμώκος που ήταν και το πραγματικό του επίθετο), ο Ντίνος Δημόπουλος στήνει ένα φροντισμένο δράμα χαρακτήρων, γυρισμένο κατά κύριο λόγο σε φυσικούς χώρους, με προσεγμένες ερμηνείες από το σύνολο του πολύ καλού καστ, χωρίς υπερβολές και μεγαλοστομίες. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπει κανείς τι δυνατότητες είχε το ελληνικό σινεμά στα χρόνια του '50, και μάλιστα από μια μικρή εταιρεία, σε σχέση με τη φρίκη και τα σκουπίδια που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια. Αρκετά προχωρημένο, μάλιστα για την εποχή του, το έργο δίνει κατά το δυνατόν βάθος στους χαρακτήρες του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με αξιοπρέπεια και φυσικότητα. Την ίδια στιγμή δε, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να βλέπεις το Ναύπλιο και την Επίδαυρο τα χρόνια εκείνα, με το Μπούρτζι μάλιστα να είναι ξενοδοχείο. Ως προς τις αδυναμίες της τώρα, έχουμε μια αδικαιολόγητα μεγάλη σεκάνς μέσα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (που φαντάζομαι, όμως, ήταν σημαντική για τους θεατές της εποχής, πολλοί εκ των οποίων μπορεί και να μην το είχαν ξαναδεί ποτέ πριν στη ζωή τους, ενώ η αποκάλυψη του παρελθόντος της βασικής ηρωίδας απεικονίζεται κάπως εμβόλιμα στην αφήγηση, και είναι σαν να διακόπτει τη ροή της ταινίας στον τρέχοντα χρόνο της. Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν στερεί συνολικά από την ταινία το ενδιαφέρον της, ενώ το τελευταίο της πλάνο είναι τόσο, μα τόσο αληθινό και συγκινητικό.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)