ΑΙΘΟΥΣΕΣ - Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου (2 αίθουσες)

Αίθουσα Λάμπρος Κωνσταντάρας (3D)
Αίθουσα Ρένα Βλαχοπούλου (3D)

Εν αρχή ην το Βυζάντιον. Μεγάλος συνοικιακός κινηματογράφος στο Αιγάλεω, ολίγον απομακρυσμένος σε σχέση με το κέντρο της πόλης, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1966, σε ένα γωνιακό κτίριο μεγάλων διαστάσεων που οικοδομήθηκε τότε. Εντυπωσιακός για την εποχή του αλλά και για την τοποθεσία του, φιλοξένησε πολλές ταινίες και πολλούς θεατές μέσα στα χρόνια, και μάλιστα με διαρκή 12μηνη λειτουργία, καθώς η συρόμενη οροφή του και τα ανοίγματα στο πλάι τού επέτρεπαν να παίζει και το καλοκαίρι. Έναν χρόνο μετά τα εγκαίνιά του, αποκτά ένα μικρό αδελφάκι: στο υπόγειο του κτιρίου λειτουργεί ένας νέος, μικρότερος κινηματογράφος, με το όνομα Άτλας, δημιουργώντας έτσι ένα από τα πρώτα άτυπα duplex της Αθήνας. Μέχρι το 1971, τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν καλά. όμως η έλευση της τηλεόρασης, ο αργός θάνατος του εμπορικού ελληνικού σινεμά και ενδεχομένως η γεωγραφική θέση των δύο αιθουσών οδήγησε σε αλλαγές. Το Βυζάντιον έγινε κινηματογράφος ταινιών σεξ, ενώ ο Άτλας φιλοξενούσε αγώνες κατς! Διαβάζω πως κάποια στιγμή, μέσα 80s και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο Άτλας έγινε και πάλι κινηματογράφος mainstream ταινιών, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, Το 1985, το Βυζάντιον κλείνει και οι ταινίες σεξ μεταφέρονται στο μικρότερο Άτλας, με την κατάσταση να παραμένει έτσι μέχρι το 1996, χρονιά που οι δύο κινηματογράφοι ανακαινίζονται και επαναλανσάρονται ως Βυζάντιον 1 & 2, και πάλι όμως χωρίς επιτυχία. Οι δύο αίθουσες κλείνουν ξανά και μόνο το 1996, η μικρή Βυζάντιον 2 (ως σκέτη Βυζάντιον) ξαναλειτουργεί μέχρι το 2001, οπότε και κλείνει, αυτή τη φορά οριστικά.

Παραμένοντας διαρκώς στην οικογένεια των αρχικών ιδιοκτητών, και με τη φλόγα της επαναλειτουργίας τους να παραμένει άσβεστη, η νέα γενιά της ιδιοκτησίας τα αναγεννά ριζικά, ως θέατρα όμως αυτή τη φορά. Οι δύο αίθουσες και οι ευρύτεροι χώροι ανακαινίζονται με γούστο και μεράκι, και το Αιγάλεω αποκτά δύο ολοκαίνουργια θέατρα, υψηλών μάλιστα τεχνικών προδιαγραφών. Το μεγάλο "Λάμπρος Κωνσταντάρας" παίρνει τη θέση που κάποτε κατείχε το Βυζάντιον, και το μικρό Άτλας μεταμορφώνεται στη σκηνή "Ρένα Βλαχοπούλου". Το εγχείρημα δείχνει να πετυχαίνει και τα δύο θέατρα λειτούργησαν επιτυχώς για αρκετές σαιζόν. Καθώς, όμως, το αίμα νερό δεν γίνεται, από το 2015 οι δύο αίθουσες επέστρεψαν στην αρχική τους μορφή και λειτουργούν και ως κινηματογράφοι Α' Προβολής, με τα νέα τους ονόματα. Στις λίστες των προγραμμάτων αναφέρονταν αρχικά ως δύο ξεχωριστοί κινηματογράφοι, ενώ τώρα ως ένας με δύο αίθουσες, υπό την ονομασία Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου, που -μεταξύ μας- μαρκετινίστικα έχει ένα θεματάκι, διότι πώς ακριβώς λες ότι θα πας σινεμά στον συγκεκριμένο κινηματογράφο;

Οι κινηματογράφοι βρίσκονται σε μια ήσυχη γειτονιά τού Αιγάλεω, περίπου ένα πεντάλεπτο ποδαρόδρομο από την Πλατεία Εσταυρωμένου και τον σταθμό του μετρό. Γωνιακό το κτίριο, ξεχωρίζει από μακριά από τα έντονα και λαμπερά φώτα του στην πρόσοψη. Ένα μεγάλο πανώ στην επιφάνεια του κτιρίου φέρει το όνομα των αιθουσών καθώς και φωτογραφίες των δύο αιθουσών. Στο επίπεδο του πεζοδρομίου, ο τοίχος είναι γεμάτος από φωτιζόμενα ταμπλώ με φωτογραφίες από τις ταινίες που παίζονται, τα "προσεχώς" αλλά και περιγραφές των ομολογουμένως εντυπωσιακών τεχνικών προδιαγραφών των κινηματογράφων. Τα δύο ταμεία (που λειτουργούν και για τις δύο αίθουσες) βρίσκονται δίπλα-δίπλα,στα δεξιά της λιτής εισόδου. Το ευγενέστατο προσωπικό σε καθοδηγεί για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσεις ανάλογα με την αίθουσα, απόφαση που πρέπει να πάρεις με το που περνάς την τζαμένια πόρτα, με τη βοήθεια επίσης των πορτραίτων του Λάμπρου Κωνσταντάρα και της Ρένας Βαχοπούλου που σηματοποιούν άτυπα τις δύο αίθουσες. 

Φάτσα μπροστά από την είσοδο θα βρεθείτε σε ένα μεγάλο μπαρ, πολύ κομψά διακοσμημένο και πλούσιο στις επιλογές του, με φωτογραφίες του Λάμπρου Κωνσταντάρα στους τοίχους, αφίσες από τα προσεχώς και μια οθόνη που παίζει τρέιλερ. Σκάλες απέναντι από το μπαρ (στα δεξιά σας όπως μπαίνετε) σας οδηγούν στο επάνω επίπεδο και στην είσοδο της αίθουσας Λάμπρος Κωνσταντάρας. Η πόρτα σάς βάζει στα δεξιά της οθόνης με τις πολυθρόνες να σας κοιτούν κατάφατσα κατά την είσοδό σας. Χαμηλός φωτισμός, σκούρες επιφάνειες στους τοίχους και βαθύ μπλε χρώμα στις πολυθρόνες δημιουργούν αίσθηση μοντέρνας αίθουσας multiplex. Η μεγάλη σινεμασκόπ οθόνη έχει τοποθετηθεί επιπρόσθετη μπροστά από τη θεατρική σκηνή, ενώ στο βάθος της αίθουσας υπάρχει ένας χώρος με καναπέδες, για πιο privé αίσθηση στην προβολή. Το ύψος της οθόνης και η χωροθέτηση των θέσεων (3 μπλοκ με δύο κάθετους διαδρόμους ανάμεσά τους) επιτρέπει άνετη θέση της ταινίας οπουδήποτε κι αν καθήσετε. Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι το μεράκι των ανθρώπων του σινεμά, οι οποίοι επένδυσαν ουσιαστικά στη μετατροπή των θεατρικών αιθουσών σε κινηματογραφικές. Η λαμπερή και υψηλών απαιτήσεων ψηφιακή προβολή εξασφαλίζεται από state of the art λέιζερ προβολέα της NEC, ενώ ο ήχος είναι Dolby Digital 7.1, με εξαιρετική ποιότητα surround, κρυστάλλινος, δυνατός, χωρίς παραμορφώσεις και με μπάσα που συγκλονίζουν. Η αίθουσα Λάμπρος Κωνσταντάρας έχει δυνατότητα και προβολής ταινιών 3D.

Για την αίθουσα Ρένα Βλαχοπούλου, θα κατεβείτε τα σκαλάκια δίπλα στα ταμεία, αμέσως μόλις περάσετε την τζαμένια πόρτα της εισόδου. Τα πορτραίτα άλλωστε της δημοφιλούς ηθοποιού σάς οδηγούν προς τα εκεί. Ένα δεύτερο μπαρ σας περιμένει μόλις κατεβείτε στο κομψό φουαγέ, επίσης με πολλές επιλογές γεύσεων. Καναπεδάκια και εδώ, αφίσες από τα προσεχώς και τρέιλερ που παίζουν σε μια οθόνη θα σας συντροφεύσουν μέχρι να ξεκινήσει η ταινία. Η πόρτα της εισόδου σας βάζει κάθετα, στο μπροστινό μέρος της μικρότερης, αλλά εξ ίσου φροντισμένης αίθουσας. Χαμηλός φωτισμός και σκούρες επιφάνειες και εδώ, αλλά οι πολυθρόνες (πάντα σε βαθύ μπλε χρώμα) είναι τοποθετημένες αμφιθεατρικά, μονομπλόκ. Η οθόνη (όσο μεγάλη της επιτρέπουν οι αναογίες της αίθουσας) και εδώ επικαλύπτει τη θεατρική σκηνή, αλλά με αναλογίες 1.85:1. Τεχνικές προδιαγραφές εφάμιλλες της μεγάλης αίθουσας (λέιζερ προβολέας NEC, ήχος Dolby Digital 7.1 και δυνατότητα 3D ταινιών) εγγυώνται το υψηλό επίπεδο της προβολής.

Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου
Κουντουριώτου 40, Αιγάλεω
Στάση μετρό: Αιγάλεω (γραμμή 3)
Στάσεις λεωφορείων: ΙΚΑ (γραμμή 813), Γυμνάσιο (γραμμές 703. 750, 813, 845), Σμύρνης (γραμμές 801, 829, 856), Εσταυρωμένος (γραμμές 750, 801, 803, 806, 807, 813, 820, 829, 836, 852, 856, Α16), Μπότσαρη (γραμμές 750, 803, 806, 807, 820, 852, 856)



Σχόλια

  1. Γιάννης Αντωνόπουλος30 Νοεμβρίου 2022 στις 12:34 μ.μ.

    Πολυαγαπημένοι κινηματογράφοι με τις καλύτερες πάντα ταινίες και ιδιαίτερα φιλικό προσωπικό. Αδυνατώ να βρω έστω κι ένα λόγο να προτιμηθεί οποιοσδήποτε multiplex κινηματογράφος από τον κόσμο του Αιγάλεω (και όχι μόνο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)