The lady in the van (2015)


Ελληνικός τίτλος: Η κυρία και το φορτηγάκι

Δραματική κομεντί των Sony Classics/BBC, σε σκηνοθεσία Νίκολας Χάυτνερ, με τους Μάγκι Σμιθ, Άλεξ Τζέννινγκς, Τζιμ Μπρόουντμπεντ. 

Η σχεδόν αληθινή ιστορία μιας ηλικιωμένης άστεγης γυναίκας που έζησε χρόνια μέσα σε ένα βανάκι, στην αυλή ενός συγγραφέα στο Λονδίνο. 

Πιασάρικο θέμα, βασισμένο στα απομνημονεύματα του συγγραφέα Άλαν Μπέννετ, σκηνοθετημένο από τον εξαιρετικό θεατράνθρωπο Νίκολας Χάυτνερ, που στο σινεμά έχει άνιση παρουσία, από τη μία με τις "Μάγισσες του Σάλεμ" και από την άλλη με την "Τρέλλα του Γεωργίου του Τρίτου" και το πολύ ενδιαφέρον "The history boys". To κακό με τον Χάυτνερ είναι ότι μένει πολύ αγκιστρωμένος στο πρωτότυπο θεατρικό του γίγνεσθαι, πράγμα που δεν θα ήταν κακό αν επέμενε παράλληλα και σε ένα θεατρικό ύφος κινηματογράφησης, χωρίς τις όχι και τόσο επιτυχημένες απόπειρες να απελευθερώσει τις ταινίες του από τους περιορισμούς του σκηνικού τους παρελθόντος. 

Στην προκειμένη περίπτωση δε, το σενάριο του ίδιου του Άλαν Μπένετ, ο οποίος έζησε και την ιστορία, είναι αυτό που δημιουργεί και κάποια όχι και τόσο χρήσιμα "πήγαινε έλα" στην αφήγηση, η οποία θεωρώ πως αν είχε παραμείνει στατική και απόλυτα επικεντρωμένη στη συμβίωση των δύο κεντρικών ηρώων, θα εξυπηρετούσε περισσότερο και την "ονειρική" διάθεση της ιστορίας. Παρ' όλα αυτά, όμως, έχουμε να κάνουμε με μια βαθιά συγκινητική ιστορία πολύ καλών ερμηνειών, που ζεσταίνει την καρδιά και δεν προδίδει ούτε τις προθέσεις της ούτε τον χρόνο που θα της αφιερώσετε. Αξιοθαύμαστο το κέφι της Μάγκι Σμιθ (κι ας επαναλαμβάνεται ερμηνευτικά στον ρόλο άλλης μίας εκκεντρικής ηλικιωμένης), ενώ ο Άλεξ Τζέννινγκς κρατά επιτυχημένα τις ισορροπίες ενός μοναχικού ανθρώπου, ο οποίος συνομιλεί με τον εαυτό του. Θα περάσετε όμορφα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)