La boum (1980)


Ελληνικός τίτλος: Το πρώτο μου πάρτυ

Νεανική αισθηματική κομεντί της Gaumont, σε σκηνοθεσία Κλωντ Πινοτώ, με τους Σοφί Μαρσώ, Κλωντ Μπρασέρ, Μπριζίτ Φοσέ, Ντενίζ Γκρέυ, Αλεξάντρ Στέρλνιγκ. 

Η 13χρονη Βικ μετακομίζει με τους γονείς της στο Παρίσι από τις Βερσαλίες και πηγαίνει σε καινούργιο σχολείο. Εκεί γνωρίζει τον Ματιέ, τον ερωτεύεται και πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να πάει στο πάρτυ του (ή όπως το αποκαλούν οι Γάλλοι, "boum"). 

Το τι είχε γίνει με την ταινία αυτή στην εποχή της δεν περιγράφεται. Το τραγούδι "Reality" του Ρίτσαρντ Σάντερσον έπαιζε στο (κρατικό) ραδιόφωνο, στις ντισκοτέκ, σε όλα τα πάρτυ και τις σχολικές εκδηλώσεις, ενώ κυκλοφορούσε χέρι με χέρι σε ιδιόχειρα φτιαγμένες κασέτες με τις επιτυχίες της εποχής. Με τους σημερινούς όρους, το buzz της ταινίας είχε ξεκινήσει πολύ πριν την προβολή της, με αποτέλεσμα, σήμερα να θεωρείται cult. Πρώτη εμφάνιση στον κινηματογράφο της Σοφί Μαρσώ (που μολονότι 24 ετών τότε, περνούσε για 13χρονη), σε ένα φιλμ για τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, που χωρίς να γίνεται ανόητο, μιλάει με μια γλύκα για τους εφηβικούς έρωτες και τα πρώτα βήματα προς την ενηλικίωση. Ενδιαφέρον έχουν οι χαρακτήρες στο σύνολό τους, καθώς παρακολουθούμε και τις παράλληλες ιστορίες των γονιών τής μικρής και τα δικά τους προβλήματα, ενώ η φιγούρα που ξεχωρίζει είναι η γιαγιά Πουπέτ. Η αφάνταστη επιτυχία της ταινίας οδήγησε και σε δεύτερο μέρος, δύο χρόνια αργότερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)