ΑΙΘΟΥΣΕΣ - Cinerama



Θα τολμούσα να το χαρακτηρίσω ως υπόδειγμα κινηματογράφου γειτονιάς, χωρίς να γίνομαι καθόλου υπερβολικός. Το Cinerama, σε έναν ήσυχο και όμορφο δρόμο του Παλαιού Φαλήρου, την Αγίας Κυριακής, δυο βήματα από την Αμφιθέας, όχι μόνο ξεχωρίζει με την καλαίσθητη παρουσία του, αλλά αναβαθμίζει ουσιαστικά και τον χώρο όπου βρίσκεται. Και να σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για έναν ήσυχο συνοικιακό κινηματογράφο του 1960, που ξεκίνησε με το όνομα Αδελαΐς, σε μια γειτονιά όπου υπήρχαν αρκετοί θερινοί και χειμερινοί κινηματογράφοι. Με το πέρασμα του χρόνου, και αυτή η πιάτσα ξεκληρίστηκε σιγά-σιγά ήδη από τη δεκαετία του 1970. Το Αδελαΐς ήταν το μόνο που άντεξε, τουλάχιστον μέχρι το 1988, όταν διέκοψε τη λειτουργία του, φαινομενικά οριστικά.

Ευτυχώς, το κτίριο δεν γκρεμίστηκε ούτε άλλαξε χρήση, οπότε η νέα γενιά της οικογένειας των αρχικών ιδιοκτητών είχε την ευκαιρία να το πάρει στα χέρια της και να το αναγεννήσει. Έτσι, το 1997, το παλιό Αδελαΐς μεταμορφώνεται στο ολοκαίνουργιο Cinerama. Στην ίδια θέση, στο ίδιο κτίριο, στην ίδια αίθουσα, κάνει την εμφάνισή του ένας σύγχρονος και υψηλής αισθητικής κινηματογράφος, ο οποίος επενδύει τόσο στις σύγχρονες τεχνολογίες της εποχής (διπλό σύστημα ψηφιακού ήχου που υποστήριζε τόσο το Dolby Digital όσο και το DTS), όσο και σε μια φευγάτη διακόσμηση που τον κάνει να ξεχωρίζει τόσο από τις μεμονωμένες αίθουσες όσο και από τα Multiplex που τότε έκαναν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους. Το Cinerama αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της περιοχής που από το απόλυτο μηδέν είχαν ξαφνικά και πάλι στην περιοχή τους τρεις αίθουσες, αφού λίγο νωρίτερα είχε ξαναλειτουργήσει και το γειτονικό Άβα, κλειστό από το 1975, που στα χέρια της Σπέντζος Φιλμ μεταμορφώνεται στο duplex Φάληρο 1&2, το οποίο, όμως, έκλεισε οριστικά το 2008.

Το Cinerama, πάντως, εκεί, ακλόνητο, να φωτίζει με τους έντονους προβολείς του την Αγίας Κυριακής και να σε υποδέχεται λαμπερό και επιβλητικό από μακριά. Με μια πρόσοψη αμιγώς κινηματογραφική, το Cinerama ποντάρει στον πράσινο χρωματισμό του (τόσο στην πρόσοψη όσο και στο λογότυπό του) που δένει αρμονικά με τους δύο μεγάλους φοίνικες δεξιά και αριστερά της εισόδου, στους οποίους πέφτουν πράσινα σποτάκια. Επάνω από τη λαμπερή είσοδο με τις γυάλινες πόρτες ξεχωρίζουν αφίσες από κλασσικές ταινίες που κοσμούν ωραιότατα την επάνω πλευρά του κτιρίου ενώ συμβάλλουν και στη φωτεινότητά του. Λίγα σκαλάκια επάνω από το πεζοδρόμιο, βρίσκεστε σε ένα άνετο προαύλιο, το οποίο φιλοξενεί και τα ταμπλώ με τις φωτογραφίες των ταινιών που παίζονται. Το ταμείο είναι στα αριστερά της εισόδου και "βλέπει" το πεζοδρόμιο, ενώ ακριβώς από πίσω του θα βρείτε το κομψό και φιλόξενο φουαγέ με τραπεζάκια και φυσικά το μπαρ, πλούσιο σε επιλογές. Μια οθόνη στο φουαγέ παίζει τρέιλερ από τα προσεχώς, ενώ τον διάκοσμο συμπληρώνουν αφίσες και φωτογραφίες από τις ταινίες που έρχονται.

Η αίθουσα βρίσκεται όλο ευθεία από την είσοδο, και ομολογουμένως θα σας συναρπάσει. Κατ' αρχήν, στο Cinerama κάνουν αυτό που λατρεύω: φωτίζουν την οθόνη και της δίνουν την περίοπτη θέση που της αρμόζει σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Εν προκειμένω δε, η οθόνη στο Cinerama φωτίζεται έντονα από κόκκινα σποτάκια και κοντράρει μεγαλοπρεπώς τόσο τη λευκή φωτεινή κορνίζα της σκηνής που την περιβάλλει, όσο και το πράσινο μέσα στην αίθουσα. Δεύτερο διακοσμητικό στοιχείο που ξεχωρίζει και δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού, είναι τα άνισα γεωμετρικά σχήματα στην οροφή και στους πλαϊνούς τοίχους, που δίνουν μια αλλόκοσμη ατμόσφαιρα στην αίθουσα, υποβοηθούμενα και από τον φωτισμό, ενώ φαντάζομαι ενισχύουν και την ακουστική της. Κι αφού μίλησα για ακουστική, ο πολυκάναλος Dolby Digital ήχος, με τα βαθιά μπάσα και την έξοχη δυναμική στα περιφερειακά θα σας συγκλονίσει, ενώ συμπληρώνει εξαιρετικά την αψεγάδιαστη ψηφιακή προβολή από το σύστημα της Barco. Οι πολυθρόνες αναπαυτικές σε χρώμα (μαντέψτε!) πράσινο, μονομπλόκ, με δύο διαδρόμους δεξιά και αριστερά τους, και τοποθετημένες έτσι ώστε να εξασφαλίζουν άνετη θέαση της οθόνης που είναι μεγάλη και σε ικανοποιητικό ύψος.

Cinerama
Αγίας Κυριακής 30, Παλαιό Φάληρο
Στάσεις λεωφορείου: Παλαιολόγου (γραμμές 229, Α2), 4η Αμφιθέας (γραμμή 126), Αγία Τριάδα (γραμμή 130)
Στάση τραμ: Αμφιθέας -περίπου 12 λεπτά με τα πόδια (γραμμές 4 & 5)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)