Ursus nella terra di fuoco (1963)


Ελληνικός τίτλος: Ο Γολιάθ στη γη του πυρός

Ψευδοϊστορική περιπέτεια, χαρακτηριστική της εποχής των ταινιών peplum (με τους ήρωες να φοράνε χιτώνες, με άλλα λόγια), γυρισμένη από τον Τζόρτζιο Σιμονέλλι, για λογαριασμό της Cine-Italia.

 Κοιτάξτε τώρα πώς έχουν τα πράγματα: όταν το 1951 γυρίζεται το Κβο Βάντις, ένας από τους βασικούς ήρωες της ταινίας ήταν ο Ούρσος, ο σωματοφύλακας της Λυγίας, της Ντέμπορα Κερ με άλλα λόγια. Για τρέχα γύρευε λόγους τώρα, ο χαρακτήρας του Ούρσου πολύ εντυπωσίασε τους παραγωγούς στην Ιταλία, και τον χρησιμοποίησαν ως βασικό πρωταγωνιστή σε έναν σκασμό ψευδοϊστορικές ταινίες, παρουσιάζοντάς τον ως καλόκαρδο, αγνό και πάντοτε ημίγυμνο υπερασπιστή των φτωχών και των καταφρονεμένων, απέναντι σε κάθε μορφή τυρρανικής εξουσίας. 

Πέρα από την πλάκα τώρα, οι ταινίες ως προς την εποχή τους και το περιεχόμενό τους δεν είναι κακές (ας πούμε, δεν είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες του Τσακ Νόρρις και του Ζαν-Κλωντ Βαν Νταμ των 80's), με αποτέλεσμα να γεμίζουν τους συνοικιακούς κινηματογράφους, αλλά και ντουμπλαρισμένες στα αγγλικά τις αίθουσες διπλού ρεπερτορίου και τα drive-in στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Στη συγκεκριμένη ταινία (όπου ο έλληνας διανομέας επέλεξε για τον τίτλο του τον "Γολιάθ" ως πιο  πιασάρικο), ο Ούρσος αντιτίθεται σε έναν σατανικό σφετεριστή που πήρε με φόνο τον θρόνο και ο οποίος θέλει να προσαρτήσει στο βασίλειό του και την ειρηνική γειτονική χώρα που κατοικούν απελευθερωμένοι σκλάβοι. Υπερπαραγωγή για τα λεφτά της, η ταινία διαφημίζει και το σινεμασκοπικόν σύστημα Dyaliscope, που ήταν μια δημοφιλής γαλλική πατέντα αναμορφικής κινηματογραφικής λήψης την εποχή εκείνη. Πρωταγωνιστούν οι Εντ Φιούρυ, Λουτσιάνα Τζίλι, Αντριάνο Μικάντονι, Κλαούντια Μόρι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)