Garde à vue (1981)



Ελληνικός τίτλος (βίντεο): Η ανάκριση
Εναλλακτικός ελληνικός τίτλος (α' κινηματογραφική διανομή καλοκαίρι 2021): Το αίνιγμα

Αστυνομική δραματική ταινία των Films Ariane/TF1, σε σκηνοθεσία Κλωντ Μιλέρ, με τους Λίνο Βεντούρα, Μισέλ Σερρώ, Ρόμυ Σνάιντερ, Γκυ Μαρσάν. 

Παραμονή πρωτοχρονιάς, λίγες ώρες προτού αλλάξει ο χρόνος, ένας διακεκριμένος δικηγόρος ανακρίνεται στην αστυνομία, ως ύποπτος για τον βιασμό και τη δολοφονία δύο μικρών κοριτσιών. 

Άπαιχτη στην Ελλάδα και βασισμένη στο μυθιστόρημα "Brainwash" (Πλύση Εγκεφάλου) του Τζων Γουέινράιτ, η "Ανάκριση" (όπως ήταν ο τίτλος της σε βίντεο και τηλεόραση μέχρι που η Weird Wave την έβγαλε στους κινηματογράφους το καλοκαίρι του 2021 ως "Το αίνιγμα") είναι ένα καλοστημένο θρίλερ δωματίου, που εύκολα θα μπορούσε να περάσει και για θεατρικό (εξ ου και ξενερώνεις από τις εμβόλιμες σκηνές που διαδραματίζονται εκτός). Γυρισμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα στο αστυνομικό τμήμα, στηρίζεται στις ερμηνείες των δύο βασικών χαρακτήρων του, του αστυνόμου και του υπόπτου (εξαιρετικοί και ο Λίνο Βεντούρα και ο Μισέλ Σερρώ, αντίστοιχα) που παίζουν ένα ευφυέστατο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Καταλυτική και η παρουσία της Ρόμυ Σνάιντερ στον ρόλο της συζύγου του υπόπτου, που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Παρακολουθείται με ενδιαφέρον, κυρίως χάρη στους διαλόγους που ρέουν νεράκι, όμως, προς το τέλος χάνει λίγο την μπάλα, καθώς κάποια γεγονότα δεν αιτιολογούνται επαρκώς, παρά το βάρος του δραματικού φινάλε. Το ίδιο βιβλίο του βρετανού συγγραφέα μεταφέρθηκε ξανά στον κινηματογράφο το 2000, με τον τίτλο "Under suspicion" (Βασικός ύποπτος για φόνο), με τους Μόργκαν Φρήμαν και Τζην Χάκμαν στους δύο βασικούς ρόλους.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)