Πόθοι στα στάχυα (1960) (Α/Μ)




Δραματική ταινια της Κρόνος Φιλμ σε σκηνοθεσία Πιτ Γιαννόπουλου, με τους Γιώργο Φούντα, Μάρθα Βούρτση, Λυκούργο Καλλέργη, Τίτο Βανδή, Αλέκα Παΐζη, Θανάση Βέγγο, Γιώργο Φόρα.

Εποχή αλλαγών και αναταράξεων στη ζωή και στη δουλειά ενός μεγάλου γαιοκτήμονα στον Θεσσαλικό Κάμπο σημαίνει εκείνο το καλοκαίρι, όταν ακούγεται για πρώτη φορά ο ήχος μιας μεγάλης και σύγχρονης αλωνιστικής μηχανής. Οι αγρότες αναστατώνονται πιστεύοντας πως δεν θα μπορέσουν με τίποτα να ανταγωνιστούν την ταχύτητα και τους όγκους παραγωγής του κτήματος του Αντώνη Τσάκα, ενώ γυρίζουν το μένος τους στον Θάνο, τον μηχανικό που βρήκε και έφερε για λογαριασμό του γαιοκτήμονα τη μηχανή. Αυτήν την οργή εκμεταλλεύεται και ο Γιάννης Τσάκας, αδελφός του Αντώνη, ο οποίος μόλις αποφυλακίζεται επιστρέφει στα κτήματα διεκδικώντας τα μισά κέρδη, και όταν βλέπει πως δεν υπάρχει ελπίδα ξεσηκώνει το πλήθος εναντίον του μηχανικού. Την ίδια στιγμή δεν σταματά να τον συκοφαντεί και στον αδελφό του, βάζοντας εμπόδια στον έρωτα του Θάνου για την κόρη του Αντώνη, τη Χαρά.

Αγροτικό μελόδραμα σύγχρονης -για την εποχή- προσέγγισης, όπου η τεχνολογία φαντάζει ως εχθρός και οι φανατικοί φαρισαίοι ξεσηκώνουν τα πλήθη "για το καλό τους", όταν στην πραγματικότητα εξυπηρετούν μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα. Το σενάριο του πολυγραφότατου Βασίλη Μπέτσου φαίνεται να διαχειρίζεται σωστά το θέμα του, φέρνοντας μάλιστα αυτό στο προσκήνιο και αφήνοντας το love story σε δεύτερη μοίρα, όχι όμως και χωρίς να αποφύγει τις μεγαλοστομίες και όλα όσα το κοινό της εποχής περίμενε να ακούσει και να δει σε μια τέτοια ταινία. Η παραγωγή λιγάκι προδίδει τις προθέσεις, μολονότι τα εξωτερικά γυρίσματα ξεγελούν και αφήνουν την εντύπωση ενός μεγαλύτερου "πλούτου", την ίδια στιγμή που η σκηνοθεσία ακολουθεί μεν την πεπατημένη, αλλά δεν παύει να είναι προσεκτική. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)