Προξενήτρα, πράκτωρ 017 (1966) (Α/Μ)


Κωμωδία του Νίκου Αβραμέα, με τους  Γεωργία Βασιλειάδου, Ερρίκο Μπριόλα, Μπέτυ Μοσχονά, Θάνο Μαρτίνο, Νικήτα Πλατή, Ζωή Φυτούση, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Γιάννη Φέρμη, Νατάσα Αποστόλου, Ταϋγέτη.

Μια κουτσομπόλα γεροντοκόρη, η Γεωργία, φροντίζει να είναι απόλυτα ενημερωμένη για όλα όσα συμβαίνουν στην πολυκατοικία της αλλά και ευρύτερα στη γειτονιά. Μολονότι η ίδια δηλώνει διαρκώς πως πέρα από το σπίτι της, τίποτα άλλο δεν την νοιάζει, στην πραγματικότητα παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να την κοροϊδέψει. Βέβαια, η ψυχή της είναι καλή, οπότε τα μυστικά που αλιεύει τα χρησιμοποιεί για να βοηθήσει τους πάντες γύρω της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει να μην μείνει κανείς τους αζευγάρωτος.

Η πρώτη από τις 6 ταινίες που η Γεωργία Βασιλειάδου γύρισε με τον Νίκο Αβραμέα σε αυτήν την άδοξη δύση της κινηματογραφικής της καριέρας, μπορεί να είναι η λιγότερο κακή, ταυτόχρονα όμως δίνει και το στίγμα αυτών που θα ακολουθήσουν, καθώς ήταν στην ουσία αντίγραφο αυτής εδώ, από τους τίτλους με το animation του Πισσάνου, μέχρι τους χαρακτήρες, τους χώρους και τα αστεία, λες και έβλεπες την ίδια επιθεώρηση με ελαφρώς ανανεωμένα νούμερα. Διότι με επιθεώρηση μοιάζει η ταινία, με σκετσάκια που διαδέχονται το ένα το άλλο και που όλα μαζί οδηγούνται στο αίσιο τέλος -ναι, το μαντέψατε, στην εκκλησία. Οπότε, εδώ έχουμε την Μπέτυ Μοσχονά στον ρόλο της ζουμερής Ριρίκας, που από "στούντιο" μαθημάτων πιάνου (όλοι καταλαβαίναμε το επάγγελμά της, αλλά κανείς δεν το έλεγε δυνατά), κάνει καριέρα στα μπουζούκια, όπως επίσης τη σεμνή αδελφή της Ζέτας Αποστόλου, τη Νατάσα που όμως επειδή ακριβώς ήταν σεμνή, ελάχιστοι θυμούνται τις εμφανίσεις της στο σινεμά, και τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου να υποδύεται τη σύζυγο του Νικήτα Πλατή, προτού ακόμα γίνει σόλο πρωταγωνίστρια στους ρόλους όπου τυποποιήθηκε. Ο δε Ερρίκος Μπριόλας που εμφανίζεται δεύτερο όνομα στους τίτλους, ζήτημα αν παίζει συνολικά 15 λεπτά, ενώ το "σκετσάκι" της Ταϋγέτης που εμφανίζεται ως προξενιό του Γιάννη Φέρμη νομίζεις πως το έχεις δει αυτούσιο τουλάχιστον άλλες 853 φορές. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)