Αναστενάζουν οι πεννιές (1970) (Α/Μ)



Εναλλακτικός τίτλος: Το φτωχόπαιδο της Κύπρου

Αισθηματικό δράμα της Οθέλλος Φιλμς σε σκηνοθεσία Κώστα Δούκα, με τους Τόλη Βοσκόπουλο, Δήμητρα Δημητριάδου, Θεόδουλο Μωρέα, Ανδρέα Ποταμίτη, Έλλη Κυριακίδου.

Όταν η Τζένη Καρρά, κόρη ενός ισχυρού μεγαλοβιομηχάνου, χτυπά με το αυτοκίνητό της τον Νίκο Τερζή, ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται ανάμεσα στα δύο αυτά παιδιά. Μόνο που ο Νίκος είναι ψαράς, που παράλληλα γρατζουνάει το μπουζούκι του στην ταβέρνα που μαζεύονται με τους φίλους του, ενώ ο πατέρας της Τζένης την έχει τάξει σε έναν πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα τον "κρατάει" οικονομικά. Έτσι, λοιπόν, το βράδυ των γενεθλίων της κόρης του, ο Γιώργος Καρράς ανακοινώνει τους αρραβώνες της, γεγονός που κάνει τον Νίκο να φύγει πληγωμένος από το σπίτι της και να μην κοιτάξει ποτέ ξανά πίσω. Ο καιρός περνά και με τη βοήθεια ενός παλιού συμμαθητή του, μια μεγάλη καριέρα ανοίγεται μπροστά του στο τραγούδι, την ίδια στιγμή που η Τζένη, χάνει το φως της και ο πατέρας της όλα του τα λεφτά.

Εάν τυχόν δεν αναγνωρίζετε τα ονόματα κανενός άλλου ηθοποιού της ταινίας πλην του Τόλη Βοσκόπουλου, μην απορείτε. Κύπριοι είναι όλοι, όπως κυπριακή είναι και η συγκεκριμένη ταινία με μεταγραφή του διάσημου τραγουδιστή εξ Αθηνών στον πρώτο ρόλο. Εξ αυτού λοιπόν και μόνο η ταινία αποκτά σπουδαία ιστορική αξία καθώς όχι μόνο είναι μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα αμιγώς κυπριακές κινηματογραφικές παραγωγές, αλλά και μία από τις ελάχιστες στις οποίες έχουμε πρόσβαση και μπορούμε να παρακολουθήσουμε (πρόσφατα είδα και έγραψα για τις "Διακοπές στην Κύπρο μας"). Πέραν αυτού, βέβαια, το χάος, καθώς η συγκεκριμένη συναγωνίζεται σε καλλιτεχνική ένδεια τις χειρότερες των μπουζουκομελό που γυρίζονταν και επί ελληνικού εδάφους. Τι σημασία όμως είχε το σενάριο και όλα τα άλλα, όταν οι "πεννιές" είχαν Τόλη Βοσκόπουλο να τραγουδά το ένα τραγούδι μετά το άλλο και μάλιστα παρέα με το βαρύ πυροβολικό της κυπριακής μουσικής, τον Μιχάλη Βιολάρη. Από εκεί και μετά έχουμε και τα απαραίτητα πλάνα για την τουριστική προβολή της Κύπρου, με αρχαία, διεθνείς εκθέσεις και τον πελεκάνο της Λεμεσσού μαζί με ολίγη από φολκλόρ χορούς. Εν τω μεταξύ, όσο και να χαμογελάτε ειρωνικά (σας βλέπω), η ταινία μια χαρά εισιτήρια έκοψε στην εποχή της, κι ας μην είχε και τις μεγαλύτερες των επιτυχιών του Βοσκόπουλου στο soundtrack. 

Τέλος, και για να μην απορήσετε με αυτά που θα δείτε, η επίσημη κόπια που κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή στην τηλεόραση είναι μεταγενέστερη της αρχικής, όταν είχε επανακυκλοφορήσει με τον τίτλο "Το φτωχόπαιδο της Κύπρου". Τότε λοιπόν, οι θεούληδες της παραγωγής είχαν προσθέσει τσόντα (με την πλήρη έννοια του όρου) τρεις επιπλέον σκηνές με τον Σωτήρη Μουστάκα σε μία εκ των οποίων παίζει μαζί με τον δημοφιλή κωμικό ηθοποιό της Κύπρου, Γιάννη Μεντώνη, που εμφανίζεται με την περσόνα του Φιρφιρή που τον είχε κάνει τρελά διάσημο τα χρόνια εκείνα στην τηλεόραση. Περιττό να σας πω ότι οι σκηνές αυτές δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την υπόλοιπη ταινία και είναι πραγματικά σαν να κάνετε ζάπινγκ και να βλέπετε κάτι άλλο. Τέτοιος σεβασμός στο κινηματογραφικό τους προϊόν. Εν τω μεταξύ, στους τίτλους έναρξης (που έχουν πάθει της ψυχής τους τον τάραχο μέσα στα χρόνια) έχει επανέλθει ο αρχικός τίτλος της ταινίας, χωρίς τα ονόματα του Μουστάκα και του Μεντώνη, τα οποία όμως εμφανίζονταν στην αφίσα της επανακυκλοφορίας, με αυτό του Φιρφιρή μεγαλύτερο και από του Βοσκόπουλου. Ο Φιρφιρής είχε κάνει την πρώτη του guest εμφάνιση επί ελληνικής οθόνης στην ταινία "Η Σμυρνιά", με τη Γεωργία Βασιλειάδου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.






 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)