The Philadelphia Story (1940) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Κοινωνικά σκάνδαλα

Κομεντί της MGM σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Κιούκορ, με τους Κάρυ Γκραντ, Κάθριν Χέπμπορν, Τζέημς Στιούαρτ, Ρουθ Χάσσεϋ, Τζων Χάουαρντ.

Δύο επιφανή μέλη της καλής κοινωνίας της Φιλαδέλφειας, η Τρέησυ Λορντ και ο Σι Κέι Ντέξτερ Χέηβεν παντρεύονται από έρωτα και παρόρμηση για να πάρουν διαζύγιο εξ ίσου παρορμητικά όταν εκείνος το γυρίζει στο ποτό για να αντέξει εκείνη που κατακρίνει διαρκώς τα καθημερινά του λάθη. Δύο χρόνια μετά τον χωρισμό τους, η Τρέησυ είναι έτοιμη να ξαναπαντρευτεί τον νεόπλουτο επιχειρηματία και φιλόδοξο πολιτευτή Τζωρτζ Κίτεριτζ του οποίου το σπουδαιότερο προτέρημα είναι ότι την έχει σαν θεά του. Όμως, την προηγουμένη της τελετής, τρεις απρόσκλητοι μουσαφίρηδες καταφθάνουν στην έπαυλη που θα φιλοξενήσει τον γάμο: ο τέως της ο Ντέξτερ, ο Μάικ Κόνορ και η Ελίζαμπεθ Ίμπρι, όλοι τους απεσταλμένοι του κουτσομπολίστιου περιοδικού ¨Κατάσκοπος" που ήθελε να καλύψει τον γάμο της χρονιάς. Στην πραγματικότητα βέβαια, ο Ντέξτερ είχε συμφωνήσει με τον εκδότη του περιοδικού να τον βάλει στα άδυτα της τελετής, με αντάλλαγμα εκείνος να "θάψει" το ρεπορτάζ που είχε στα χέρια του σχετικά με τον πατέρα της Τρέησυ και μια πιτσιρίκα χορεύτρια του θεάτρου.

Μεγάλη θεατρική επιτυχία της Κάθριν Χέπμπορν στο Μπρόντγουέυ, με την οποία επέστρεψε στα φώτα της δημοσιότητας και στην παλιά της δόξα, μετά από κάποια χρόνια κινηματογραφικής αφάνειας, καθώς τα στούντιο είχαν πάψει να θεωρούν πως το όνομά της "πουλάει". Με τον συγγραφέα Φίλιπ Μπάρυ να έχει εμπνευστεί τον ρόλο της Τρέησυ από την ίδια την Χέπμπορν, εκείνη φρόντισε να έχει αγοράσει τα κινηματογραφικά δικαιώματα από νωρίς ούτως ώστε να εξασφαλίσει πως θα πρωταγωνιστούσε η ίδια σε μια ενδεχόμενη κινηματογραφική μεταφορά, όπερ και εγένετο. Τα "Κοινωνικά Σκάνδαλα" ήταν η πρώτη ταινία της ηθοποιού με την MGM. Απέσπασε 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ενώ κέρδισε 2 -Σεναρίου και Α' Ανδρικού (Τζέημς Στιούαρτ).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις κομεντί, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)