Το κορίτσι της αμαρτίας (1958) (Α/Μ)


Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αθανασιάδη, με τους Ανδρέα Μπάρκουλη, Τιτίκα Γαϊτάνου, Αλέκα Στρατηγού, Βαγγέλη Πλοιό, Λαυρέντη Διανέλλο, Θανάση Βέγγο.

Η Λίζα, μια φτωχή, ορφανή κοπέλα που εργάζεται ως μοδίστρα σε ατελιέ ραπτικής, απολύεται από την αφεντικίνα της η οποία τη ζηλεύει. Ευτυχώς, ένας νεαρός που είναι ερωτευμένος μαζί της την παίρνει να ζήσει στο σπίτι του, με την πρόθεση να την παντρευτεί, αλλά ένα τροχαίο τού στοιχίζει τη ζωή. Έτσι, στους πέντε δρόμους καθώς βρίσκεται για μια ακόμα φορά, η Λίζα βρίσκει καταφύγιο σε ένα καμπαρέ της Τρούμπας, όπου έναν χρόνο αργότερα συναντά ως πελάτη έναν φίλο του νεκρού αγαπημένου της, τον Γιώργο, που καθώς την αναγνωρίζει τής υπόσχεται πως θα την πάρει μακριά από εκείνη τη ζωή.

Έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πρώτα σενάρια του Γιάννη Δαλιανίδη (εδώ το συνυπογράφει με τον σκηνοθέτη, Δημήτρη Αθανασιάδη), ο οποίος κατορθώνει να στήσει το στόρυ ενός καθ' όλα αναμενόμενου από το κοινό της εποχής μελό, αλλά να του προσδώσει και μια νότα θεματολογικής φρεσκάδας, την οποία θα ανέπτυσσε στη συνέχεια. Έτσι, παρά τις απανωτές τραγωδίες που ζει η ηρωίδα μας, η ταινία κρατά τα προσχήματα αληθοφάνειας, την ίδια στιγμή που παραμένει πιστή στο δράμα της χωρίς αναπάντεχα happy end και ροζ ηλιοβασιλέματα. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)