Tehran (2020)


Ελληνικός τίτλος: Τεχεράνη

Κατασκοπική σειρά της Apple TV+, δημιουργία των Ντάνα Έντεν, Μαόρ Κον, Ομρί Σενκάρ, σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Σύρκιν, με τους Νιβ Σουλτάν, Σων Τουμπ, Μενασέ Νοΐ, Λιράζ Τσαρχί, Σερβίν Αλεναμπί.

Η Ταμάρ Ραμπινυάν, μεγαλωμένη στο Ισραήλ αλλά γεννημένη στο Ιράν, είναι πράκτορας της Μοσάντ και εξαιρετική χάκερ. Η τελευταία της αποστολή είναι να παρεισφρήσει στους σέρβερ της ιρανικής αεράμυνας ούτως ώστε να μην αντιληφθούν τα ισραηλινά βομβαρδιστικά που κατευθύνονται προς το μέρος τους. Το σχέδιο όμως, όσο τέλειο κι αν φαίνεται στα χαρτιά, τινάζεται στον αέρα, οπότε η Ταμάρ, με τη νέα της ταυτότητα, βρίσκεται έκθετη στην Τεχεράνη, με τον Φαράζ Καμαλί, επικεφαλής ερευνητή των Φρουρών της Επανάστασης διαρκώς στο κατόπι της.

Πρόκειται για ισραηλινή παραγωγή της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας (ΚΑΝ), γυρισμένη όμως εξ ολοκλήρου στην Αθήνα, με τη σύμπραξη της Cosmote TV. Η Αθήνα λοιπόν στον ρόλο της Τεχεράνης (δεν τα πάει κι άσχημα) σε μια σειρά 8 επεισοδίων που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον, χωρίς όμως να απογειώνονται ποτέ σε κάτι το μεγαλειώδες. Είναι πολύ γοητευτική η πρωταγωνίστρια, η Νιβ Σουλτάν, δυναμική και εύθραυστη ταυτόχρονα, όπως επίσης είναι πολύ καλός ο "κακός" της υπόθεσης, που τον υποδύεται εξαίρετα ο Σων Τουμπ, προσδίδοντάς του υπόσταση και παρελθόν. Το σύνολο του καστ είναι προσεκτικά επιλεγμένο ούτως ή άλλως, τόσο σε φάτσες όσο και ερμηνεία, μόνο που δεν βοηθιούνται όσο θα έπρεπε από τους ελαφρώς νωχελικούς ρυθμούς της σκηνοθεσίας. Χρειάζεται τσίτα κάποιες στιγμές, γιατί το απαιτούν οι συνθήκες, αλλά για κάποιον λόγο νιώθεις πως κάποιος συγκρατεί μονίμως τα γκέμια, πηγαίνοντας κόντρα όμως στην ιστορία που από μόνη της προσφέρει ένταση και αγωνία. 

Οι ανατροπές πρωτίστως βοηθούν το κάθε επεισόδιο, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν διαρκώς και ουδείς γνωρίζει ποιον μπορεί να εμπιστευθεί και ποιον όχι, ενώ ένα πολύ διακριτικό love story διατηρεί ενεργή και μια κάποια αισθηματική ίντριγκα. Πάντως, για τους έλληνες τηλεθεατές έχει περίσσιο ενδιαφέρον καθώς μπορούν να παίξουν το παιχνίδι "βρες τη γειτονιά" αναζητώντας σε ποια μέρη της Αθήνας έχουν πραγματοποιηθεί τα γυρίσματα, την ίδια στιγμή που έχει πλάκα να βλέπεις το μέγαρο του ΟΤΕ στην Κηφισίας να υποδύεται εναλλάξ την έδρα της Μοσάντ ή την ιρανική στρατιωτική βάση. Με το φινάλε του πρώτου κύκλου στον αέρα (σχεδόν κυριολεκτικά), περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια. 

Η "Τεχεράνη" τιμήθηκε με βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου της Ισραηλινής Ακαδημίας Τηλεόρασης, ενώ ήταν υποψήφια και για καλύτερη δραματική σειρά.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)