Ζητείται ψεύτης! (1961) (A/M)



Κωμωδία των Finos Film και Κλέαρχος Κονιτσιώτης σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Παντελή Ζερβό, Άννα Κυριακού, Μάρθα Καραγιάννη, Θανάση Βέγγο, Περικλή Χριστοφορίδη, Δημήτρη Νικολαϊδη, Μαργαρίτα Αθανασίου, Πόπη Λάζου.

Ο βουλευτής Θεόφιλος Φερέκης γνωρίζει πολύ καλά πως οι σταυροί του στις επόμενες εκλογές εξαρτώνται από τους ικανοποιημένους ψηφοφόρους του όπως και ότι οι ψηφοφόροι του είναι ικανοποιημένοι μόνο εάν τους πραγματοποιεί τα ρουσφέτια που του ζητούν, όσο απίστευτα κι αν είναι. Θέλοντας όμως τόσο να διατηρήσει όσα ψήγματα αξιοπρέπειας του έχουν απομείνει όσο και να γλιτώσει το ξύλο, αποφασίζει να προσλάβει έναν γραμματέα που θα λέει εκείνος τα ψέματα για λογιαριασμό του, έχοντας και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Τις προδιαγραφές για τη θέση πληροί ο Θεόδωρος Πάρλας, όνομα και πράγμα, στον οποίο το ψέμα κυλά τόσο απλά όσο το αίμα στις φλέβες του. Το πείραμα δείχνει να δουλεύει στην αρχή μέχρι που τα ψέματα του ψευτοθόδωρου ξεφεύγουν από κάθε όριο και εμπλέκονται πλέον και στην προσωπική ζωή του βουλευτή. 

Πολύ επιτυχημένη διαχρονικά κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού του Δημήτρη Ψαθά, γραμμένη και σκηνοθετημένη με νεύρο και κωμικό τέμπο από τον Γιάννη Δαλιανίδη, που με αυτήν την ταινία εγκαινιάζει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία του με τη Finos Film. Ρόλος-σταθμός για τον Ντίνο Ηλιόπουλο, αλλά και για τη Μάρθα Καραγιάννη, η οποία είχε εντυπωσιάσει τόσο πολύ τον Δαλιανίδη που τελικά αναπροσάρμοσε τον ρόλο της για να της δώσει μεγαλύτερο χρόνο στην οθόνη. Αξιομνημόνευτη η ερμηνεία της Άννας Κυριακού στον ρόλο της συζύγου του βουλευτή αλλά και αυτή της Πόπης Λάζου σε μια σύντομη αλλά απολαυστική εμφάνιση. Η ταινία υπήρξε πολύ μεγάλη επιτυχία στη σαιζόν της καθώς κατόρθωσε με τα εισιτήρια της Α' Προβολής να καταλάβει την 6η θέση μεταξύ των 58 ελληνικών ταινιών που είχαν βγει, κι ας έκανε πρεμιέρα στα τέλη της σαιζόν. Είναι μία από τις ελάχιστες ταινίες που απέκτησαν remake, το οποίο βγήκε στις αίθουσες το 2010.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)